Oppositie ziet ‘lift naar de hemel’ niet zitten: hommeles over nevenbestemming van Kerk in Zammelen

Oud-burgemeester Hugo Philtjens is niet te spreken over de herbestemming van de kerk in Zammelen.
Karolien Coenen Oud-burgemeester Hugo Philtjens is niet te spreken over de herbestemming van de kerk in Zammelen.
Om de Sint-Amanduskerk van Zammelen een nevenfunctie te geven, wil de kerkfabriek een permanente tentoonstelling en een glazen uitkijktoren bouwen naast de bestaande parochiekerk. Maar dat ziet oud-burgemeester van Kortessem Hugo Philtjens (Open Vld), en met hem vele inwoners van Zammelen, niet zitten. Ondertussen heeft de buurt hoger beroep ingediend bij de Deputatie.

“Tijdens de gemeenteraad van afgelopen vrijdag heb ik mijn bedenkingen kenbaar gemaakt omtrent de toekomstplannen van de kerk te Zammelen”, steekt Hugo Philtjens (Open Vld) van wal. “Ik heb toch heel wat vragen bij de omgevingsvergunning die door het schepencollege verleend werd. Zonder dat familieleden op de hoogte gebracht werden, zullen heel wat graven moeten wijken. De grens van het kerkhof zal gewijzigd worden en de privacy van de inwoners van Zammelen rond de kerk zal niet meer gewaarborgd zijn. Inkijken in de tuin en de huizen zal zeker gebeuren. De verplichting werd opgelegd om 26 parkeerplaatsen te voorzien. Waar moeten die dan komen? Ik heb de gemeenteraad gevraagd om het project niet uit te voeren zoals vergund, maar heb bot gevangen”, zucht oud-burgemeester Hugo Philtjens (Open Vld).

Larie en apekool

“We willen onze kerk niet verloren laten gaan en tegelijk willen we het toerisme nieuw leven inblazen”, vertelt Hugo Robijns, secretaris van de kerkfabriek. “We gaan nu een tussenverdieping in onze kerk aanbrengen om er een permanente tentoonstelling in te richten, terwijl de gelijkvloerse verdieping ondertussen de sacrale functie kan blijven behouden. Zo kunnen er nog altijd erediensten in de kerk plaatsvinden. Om de tentoonstelling ook open te stellen voor minder mobiele personen is er een lift nodig. We gaan dus naast de kerk een toren bouwen voor die lift. Een lift naar de hemel, zeg maar. Bij het uitwerken van die lift kwamen we op het idee om de toren hoger te maken, met bovenaan een panoramisch platform. Zo kunnen we de bezoekers een prachtig uitzicht bezorgen over onze boomgaarden en de vallei van de Mombeek. Maar dat Philtjens nu hier de inwoners komt opjagen, vind ik bijzonder jammer. Onze eigen familie ligt hier begraven, denkt u nu echt dat wij hier die graven gaan schenden. Larie en apekool, wat die man vertelt. Die van Kortessem moeten zich in Zammelen niet komen moeien”, reageert Robijns wat bozig.

Het ontwerp van architecte Annick Deboes
RV Het ontwerp van architecte Annick Deboes

Rust wederkeren

Burgemeester Tom Thijsen neemt begin juli het initiatief om de dialoog op te starten tussen de kerkfabriek en de omwonenden. “Hopelijk kan op die manier de rust wederkeren. Tja, de kerkfabriek had er goed aan gedaan om meer draagvlak te creëren bij de bevolking. Kijk, de gemeente is eigenaar maar heeft geen zeggenschap zolang de kerk door het bisdom niet is ontwijd. Het beheer van de kerk is in handen van de kerkfabriek. Die heeft een architect aan het werk gezet om de plannen van het gemeentelijke kerkenplan te concretiseren. Het plan is ingediend en heeft de toets van de wettelijkheid en alle adviesinstanties doorstaan. Er is nu een plan opgemaakt om een subsidiedossier in te dienen. Zonder subsidie is het project onhaalbaar. De gemeente heeft de middelen niet om bij te dragen in de realisatie. Maar goed, wij wachten de uitslag van het beroep niet af en zullen begin juli in overleg treden met de buurt.”

De kerk in Zammelen.
Karolien Coenen De kerk in Zammelen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.