"Bonnie en Clyde van de Lage Landen"

OPLICHTERSKOPPEL RISKEERT CELSTRAF VAN 42 MAANDEN

Het oplichterskoppel woonde enkele jaren in het kasteel van Wimmertingen langs de Luikersteenweg in Hasselt.
Foto Borgerhoff Het oplichterskoppel woonde enkele jaren in het kasteel van Wimmertingen langs de Luikersteenweg in Hasselt.
Het Nederlands oplichterskoppel Andries P. en Adrienne B. (beiden 58), dat enkele jaren in het kasteel van Wimmertingen woonde, riskeert 42 maanden cel. Ze worden ervan beticht een gat van meer dan 4 miljoen euro geslagen te hebben met de hulp van acht medebetichten, onder wie een notaris uit Wellen.

Het proces voor de correctionele rechtbank in Tongeren startte gisteren in mineur want de hoofdbetichten, die door het parket en advocaat Libotte van de burgerlijke partijen Ernst & Young Bedrijfsrevisoren en De Landsheer werden omschreven als de Bonnie en Clyde van de lage landen, stuurden hun kat. Ook verschillende andere verdachten gaven verstek. Enkel de notaris, een vrouwelijke makelaar uit Sint-Truiden en een handelaar uit Kortessem kwamen hun verhaal doen.

Het koppel, dat sinds 2008 in het imposante kasteel van Wimmertingen (Hasselt) woonde, werd in april 2012 opgepakt. Nog voor de twee achter de tralies verdwenen, namen de speurders bij een huiszoeking in het kasteel 150.000 euro cash, twee Porsches, een BMW 730, valse stempels, valse documenten en de peperdure inboedel - onder meer oude schilderijen en dure antiek - in beslag. Het kasteel aan de Luikersteenweg in Wimmertingen zouden ze in juni 1999 gekocht hebben voor een onbekend bedrag. Tot aan haar overlijden leefde daar de oud-burgemeester van Wimmertingen, mevrouw Grady de la Neuville.

Luxeauto's

Een tijd voor de arrestatie van het koppel had de financiële sectie van de FGP in Tongeren al een onderzoek gestart na een klacht van een gedupeerde. Daaruit bleek vrij snel dat de twee Nederlanders leningen en kredieten losweekten bij banken en vermogende particulieren. Hierbij waren ze hoofdzakelijk omringd door handlangers die aan het hoofd stonden van verschillende nepvennootschappen in België en Nederland. Gelden die ze op die manier te pakken kregen, werden witgewassen door de aankoop van vastgoed en luxeauto's. Gedurende jaren slaagden ze erin om op grote schaal mensen op te lichten.

"Niet te geloven dat deze aardige en charmante mensen iets verkeerds hebben gedaan", klonk het bij buurtbewoners in Wimmertingen toen ze vernamen dat Andries P. en zijn vriendin Adrienne B. opgepakt waren.

Volgens de procureur was alles wat door de handen van het koppel ging vals. "Het waren meesteroplichters die de meeste van hun stromannen rond hun vinger wisten te winden. Zo spraken ze een dakloze uit Nederland en een handelaar uit Kortessem aan om de fictieve zaakvoerder te worden van nepvennootschappen die daarna frauduleus op de fles gingen. De notaris liet zich dan weer vangen door vervalste documenten die zogezegd van een Nederlandse bank kwamen", aldus de procureur.

Notaris

Hij vond ook dat de notaris beter had moeten weten. Die zei dat hij als jonge notaris toen weinig ervaring had in zulke zaken en onder druk werd gezet toen hij eindelijk nattigheid voelde.


Het openbaar ministerie vorderde 42 maanden cel en 15.000 euro boete voor de kopstukken en straffen tot 14 maanden en 6.000 euro boete voor de anderen. De procureur vroeg ook de verbeurdverklaring van 4,1 miljoen euro aan vermogensvoordeel en 60.000 euro boete voor twee vennootschappen.


Op donderdag 11 mei volgen de pleidooien van de advocaten van de drie personen die zich wel kwamen verantwoorden zodat het vonnis begin juni mag verwacht worden.