Twintiger riskeert rijverbod voor doodrijden vriendin

INGEDOMMELDE TIM G. KNALT IN 2015 MET AUTO OP VRACHTWAGEN

HLN
De 25-jarige Tim G. uit Erps-Kwerps riskeert een rijverbod van zes maanden na het ongeluk waarbij zijn boezemvriendin Shanty Houthuys (17) het leven liet. De twintiger zat aan het stuur toen hij indommelde en zijn auto, met Shanty als passagier, op een geparkeerde vrachtwagen langs de E314 crashte. De procureur stelt de Litouwse trucker niet mee aansprakelijk voor het ongeval.

"De oorzaak ligt volledig bij de autobestuurder en het indommelen", dramde de procureur er gisteren nog eens in. Tim G. kwam op 24 oktober 2015 met zijn hartsvriendin Shanty Houthuys uit Kortenberg van een verjaardagsfuif. Ze waren rond 22.40 uur samen op weg naar een ander feestje in Erps-Kwerps van volleybalclub Sterko, waar ze samen lid waren. "Shanty was een echte babbelkous, maar ze had die dag net een nieuwe gsm gekregen en was in de auto bezig al haar contacten over te zetten", deed de verdediging nog eens het relaas van de noodlottige avond. "Als die gsm er nu niet was geweest, was er misschien meer gebabbeld geweest en had het misschien anders uitgedraaid." Tim dommelde in en pas veel te laat merkte Shanty vanuit de passagiersstoel dat ze van hun rijbaan afweken richting de truck op de pechstrook van de E314 in Herent. Ze riep nog "pas op" maar Tim kon niet meer corrigeren en crashte op de vrachtwagen. Shanty overleed ter plaatse terwijl Tim ervan af kwam met enkele schrammen.

Slachtoffer Shanty Houthuys.
Vertommen Slachtoffer Shanty Houthuys.

Pauze op pechstrook

De trucker verklaarde aanvankelijk nog dat hij gestopt was omdat hij dacht pech te hebben, maar achteraf bleek gewoon dat de man er een rustpauze hield. De Litouwer daagde niet op in de rechtbank en de procureur vroeg slechts "een toepassing van de strafwet" voor de parkeerovertreding omdat er geen oorzakelijk verband kon aangetoond worden. "De trucker had zijn vier richtingaanwijzers aan, de weg was verlicht en er was overzicht voor de autobestuurder die de trucker altijd had moeten zien. Het was zelfs vermijdbaar geweest indien men niet getracht had te vechten tegen de vermoeidheid", verduidelijkte de procureur.


De burgerlijke partij liet eerder al verstaan zich daar niet in te kunnen vinden. "Die trucker wist dat zijn gedrag pertinent gevaarlijk was. Hij had geen pech. Als hij er niet geparkeerd stond, waren ze misschien tegen de vangrail geschampt en waren de gevolgen nooit de deze geweest."

"Enorm veel spijt"

De twintiger kreeg het laatste woord. "Ik heb enorm veel spijt. Het was niet verantwoord om achter het stuur te kruipen. De gevolgen zijn niet te overzien", aldus G. Hij riskeert naast het rijverbod van zes maanden, een celstraf van drie maanden, een boete van 1.200 euro en het herdoen van de vier proeven voor het rijbewijs.


G. liet aan de rechter verstaan dat hij nog wekelijks contact had met de familie van Shanty. "We zien mekaar regelmatig op het volleybal, waar we beide in het bestuur zitten", reageert papa Kris, die de boezemvriend van zijn dochter nog altijd niets verwijt. "Hij heeft het natuurlijk niet gewild. Wat als die trucker daar niet had gestaan? Zware straf of niet voor Tim, dat maakt niets uit. Het brengt onze dochter nog niet terug." De rechter doet uitspraak op 7 juni.