Inwoners Vrebos starten met buurtinformatienetwerk

Dit bord geeft aan dat er een buurtinformatienetwerk (BIN) actief is in de desbetreffende wijk.
Vertommen Dit bord geeft aan dat er een buurtinformatienetwerk (BIN) actief is in de desbetreffende wijk.
Op initiatief van de inwoners van de wijk Vrebos in Everberg werd er een nieuw buurtinformatienetwerk (BIN) opgestart.

Een BIN is een samenwerking binnen een omlijnd geografisch gebied tussen de gemeente, de politie en de inwoners. Via sms- en e-mailberichten kan snel en gemakkelijk informatie worden uitgewisseld tussen de politie en de inwoners. Dit stimuleert de alertheid van de inwoners en verhoogt de bereidheid om sneller verdachte personen en voertuigen aan de politie te melden via het nummer 101.

Geen burgerwacht

"Het is zeker niet de bedoeling dat BIN-leden patrouilles organiseren of andere politietaken overnemen. Inwoners die lid willen worden, kunnen zich gratis aansluiten. Het gemeentebestuur van Kortenberg vergoedt de kosten voor het versturen van de sms'en en kocht een nieuw communicatieplatform aan, genaamd 'Be-Alert'. Be-Alert wordt in de eerste plaats gebruikt om inwoners te waarschuwen in geval van een ramp of crisis. Om dit type berichten te ontvangen, moet men zich inschrijven via www.be-alert.be. Bijkomend zal de applicatie gebruikt worden om BIN-berichten te sturen naar aangesloten leden. Een inschrijving als BIN-lid kan wel enkel via de lokale BIN-coördinator of politie en niet via www.be-alert.be", klinkt het bij lokale politiezone HerKo. Het BIN Armendaal in Everberg, dat al meer dan tien jaar bestaat, stapt trouwens mee over naar Be-Alert. Inwoners van Vrebos en Armendaal die lid willen worden van het BIN, kunnen contact opnemen met de politiezone HerKo (Herent-Kortenberg) via telefoon 016/85.34.00 of via e-mail : pz.herko.diefstalpreventie@police.belgium.eu.


Inwoners van Kortenberg en Herent kunnen met de politiezone ook contact opnemen wanneer ze interesse hebben om een BIN te starten in hun buurt. (ADPW)