Geen luide knallen meer met oudjaar: gemeente laat alleen geluidsarm vuurwerk toe

RV
Wie op oudejaarsavond vuurwerk wil afsteken in Kortenberg, moet op zoek naar geluidsarme vuurwerkpijlen. Daarmee wil het schepencollege voorkomen dat dieren angstig wegkruipen of weglopen.

De Kortenbergse gemeenteraad besliste om het traditionele vuurwerk te verbieden. Voortaan is alleen geluidsarm vuurwerk toegestaan. “Door die beslissing nu al bekend te maken, kunnen onze inwoners rekening houden met die vereiste bij het inkopen van hun vuurwerk”, zegt burgemeester Alexandra Thienpont (CD&V). “Steeds meer verkopers hebben trouwens geluidsarm vuurwerk in het assortiment.”

In buurgemeente Herent werd diezelfde beslissing vorig jaar al genomen. “Dat maakt het voor de politie van de zone HerKo (Herent-Kortenberg) gemakkelijker om het politiereglement te doen naleven”, aldus nog Thienpont. Wie de wet overtreedt, riskeert een GAS-boete.

Op oudejaarsavond blijft het afsteken van vuurwerk nog steeds beperkt tot de periode tussen 23.45 en 00.45 uur. De pijlen moeten op meer dan honderd meter afstand van woningen afgestoken worden. Op elk ander moment tijdens het jaar is vuurwerk maar mogelijk na toestemming van het schepencollege.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.