Feestzaal Berkenhof wordt nieuwbouw

VERENIGINGEN MOETEN IN 2018 ELDERS ONDERDAK ZOEKEN VOOR EVENTS

Een eerste impressie van hoe het vernieuwde ontmoetingscentrum Berkenhof eruit zal zien.
Atelier Kyoto Een eerste impressie van hoe het vernieuwde ontmoetingscentrum Berkenhof eruit zal zien.
De feestzaal van ontmoetingscentrum Berkenhof in Kortenberg wordt volledig afgebroken en heropgebouwd. Een nieuwbouw is volgens het schepencollege een betere oplossing dan een renovatie. De werken starten in januari volgend jaar. Verenigingen zullen een jaar lang elders onderdak moeten zoeken voor hun activiteiten.

In de jaren zestig werd het eerste deel van ontmoetingscentrum Berkenhof op de hoek van de Beekstraat met de Kloosterstraat in Kortenberg door de vzw Vereniging van Parochiale Werken (VPW) gebouwd. Jaren later kocht de gemeente het gebouw aan en breidde het in 2003 uit met een nieuwbouw.


"Deze legislatuur stelden we een plan op waarbij we alle gemeentelijke gebouwen onder de loep nemen om na te gaan waar niet langer voldaan wordt aan de noden en het comfort van de verenigingen die er gebruik van maken", zegt schepen van Openbare Werken Bart Nevens (N-VA). "De conclusie over het OC Berkenhof was duidelijk: het oudste gedeelte, waarin zich onder meer de feestzaal bevindt, voldoet niet meer aan de verwachtingen."

Het linkse gedeelte van Berkenhof in Kortenberg wordt afgebroken en wordt vervangen door een nieuwbouw.
Vertommen Het linkse gedeelte van Berkenhof in Kortenberg wordt afgebroken en wordt vervangen door een nieuwbouw.

Beste oplossing

Het schepencollege zocht vervolgens naar de beste oplossing: een renovatie of een volledige nieuwbouw. "We kozen uiteindelijk voor de tweede optie", gaat Nevens verder. "De huidige indeling van het gebouw is inefficiënt waardoor heel wat nuttige ruimte verloren gaat. Bovendien zijn de verlichting, vloer en isolatie aan vernieuwing toe. Daarom lijkt het ons logischer om helemaal van nul te beginnen."

Twee delen

De nieuwe feestzaal zal groter worden dan de huidige en zal bovendien in twee delen verdeeld kunnen worden, indien de verenigingen kleinschalige evenementen organiseren. Er komt ook een nieuwe, moderne keuken. Op de eerste verdieping komen enkele multifunctionele lokalen en een podiumzaal met 120 plaatsen. Dit alles moet verbonden worden met het nieuwe gedeelte van OC Berkenhof. Het voorontwerp is inmiddels klaar en wordt de komende maanden nog besproken op de betrokken adviesraden en zal vervolgens in een finaal ontwerp gegoten worden. De afbraakwerken starten in januari volgend jaar en zullen ten vroegste pas in september 2018 worden afgerond.

Ander onderkomen

"De verschillende verenigingen zijn op de hoogte van de geplande werken en hebben nu nog ruim de tijd om voor 2018 een ander onderkomen te vinden voor hun eetfestijnen en andere evenementen", zegt cultuurschepen Ann Vannerem (CD&V).


"Met OC Atrium in Meerbeek beschikken we namelijk over een tweede feestzaal met een grote, moderne keuken. Daarnaast zijn er nog andere uitwijkmogelijkheden. Ik denk bijvoorbeeld aan cultureel centrum Colomba. De verenigingen zullen een jaar op hun tanden moeten bijten, maar nadien zullen ze over een moderne feestzaal met splinternieuwe keuken beschikken."


Tijdens de werkzaamheden blijft het nieuwe gedeelte van Berkenhof toegankelijk. Ook het klasje van De Regenboog blijft behouden tot de school aan haar uitbreidingswerken kan starten.