Eén koffie bestellen, twee betalen: klanten koffiehuis PEP kunnen kopje kopen voor onbekende

Mensen die het minder breed hebben, vallen dankzij ‘uitgestelde koffie’ niet meer uit de boot

Koffiezaak PEP start met een mooi initiatief. De uitbaatster geeft klanten de kans om te betalen voor een 'uitgestelde koffie'. Daarmee kunnen klanten een koffie betalen die ze op die manier schenken aan iemand die het niet al te breed heeft.
Vertommen Koffiezaak PEP start met een mooi initiatief. De uitbaatster geeft klanten de kans om te betalen voor een 'uitgestelde koffie'. Daarmee kunnen klanten een koffie betalen die ze op die manier schenken aan iemand die het niet al te breed heeft.
Eén kopje koffie bestellen, maar wel voor twee kopjes betalen. Het lijkt wat vreemd, maar in koffiehuis PEP in Kortenberg is dat – voor wie dat wil - sinds maandag wel het geval. Uitbaatster Loes Deraedemaeker geeft haar klanten immers de kans om een ‘uitgestelde koffie’ te bestellen. Daarmee kopen ze een kopje voor onbekenden die het minder breed hebben. Het project heeft meteen succes.

Loes Deraedemaeker (37) opende iets meer dan een jaar geleden koffiehuis PEP langs de Leuvensesteenweg in Kortenberg opende. Ze koos toen voor een totale switch in haar professionele carrière, want voordien was ze zes jaar lang agent op de luchthaven van Zaventem. Op 22 maart 2016 bood ze hulp na de aanslagen, maar nadien kreeg ze geen psychologische hulp waardoor ze haar uniform inruilde voor haar eigen koffiehuis. Ondertussen draait de zaak op volle toeren en nu lanceert ze een nieuw initiatief: de uitgestelde koffie. “Het idee komt van een vaste klant”, aldus de uitbaatster. “Hij plaatste een tekst over uitgestelde koffie op Facebook en ik was meteen verkocht. Blijkbaar komt het uit het Italiaanse Napels overgewaaid.”

Sinds maandag kunnen klanten ervoor kiezen om één koffie te bestellen en twee te betalen. “Niet om hen te bedotten natuurlijk, maar wel om iemand die het minder breed heeft te helpen”, legt Loes Deraedemaeker het initiatief uit. “Wanneer iemand een uitgestelde koffie bestelt, zet ik een streepje op het grote krijtbord. De bedoeling is dat die koffie nadien naar iemand gaat die het financieel wat minder breed heeft. De koper weet niet voor wie hij de koffie koopt, maar hij weet wel dat hij er iemand een groot plezier mee doet.”

Niet schamen

Vandaag telt het krijtbord al een handvol streepjes. “En dat op amper drie dagen tijd”, gaat Loes Deraedemaeker verder. “Voorlopig is het wel nog wachten op de eerste uitgestelde koffie die ik kan uitdelen. Het project is nog maar net gelanceerd en moet uiteraard nog groeien. De reacties van de klanten zijn wel bijzonder positief. Of er geen kans bestaat dat mensen hier misbruik van zullen maken? Ik besef dat het moeilijk te controleren valt of iemand het effectief minder breed heeft en ik ga hun portemonnee zeker niet controleren. Maar ik geloof in de goedheid van mensen. Zij die financiële problemen hebben, hoeven zich trouwens niet te schamen om naar mijn zaak te komen om een uitgestelde koffie te vragen. Ze zullen zeker niet scheef bekeken worden. Integendeel. We willen iedereen gewoon de kans bieden om te kunnen genieten van een heerlijk kopje koffie.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Veerle Lammens

    Mooi initiatief!