200 jaar oude boom sneuvelt in Abdijpark

De 200 jaar oude bruine beuk ligt tegen de vlakte in het Oude Abdijpark.
Foto Vertommen De 200 jaar oude bruine beuk ligt tegen de vlakte in het Oude Abdijpark.
In het Oude Abdijpark in Kortenberg is zondag een 200 jaar oude bruine beuk gesneuveld. Het gaat om de dikste boom van het park. De beuk had een omtrek van maar liefst 471 centimeter. Wat er met de boom moet gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk wordt hij als speeltuig of kunstwerk gebruikt.

Wie het Oude Abdijpark binnenwandelde, kon er niet naast kijken. Aan de ingang via de Abdijdreef botste je tot zondag meteen op de dikke, bruine beuk. "Een prachtig exemplaar met een omtrek van bijna vijf meter", zegt Dirk Snackaert van vzw Oude Abdij Kortenberg, de vereniging die een deel van het Oude Abdijpark beheert.


"De bruine beuk was echter palliatief. Uit verschillende onderzoeken bleek namelijk dat de stam rot was. Om die reden werd een tijdje geleden beslist om het wortelgestel van de boom te beschermen door middel van de plaatsing van een takkenwal. Op die manier konden bezoekers niet meer op de wortels stappen. We wisten echter wel dat de beuk het ooit zou begeven."


Maar dat hij afgelopen zondag al zou omvallen, had niemand voorspeld. "Het was ook voor ons een grote verrassing", gaat Dirk Snackaert verder. "Een spijtige zaak, want de boom dateert van het begin van de negentiende eeuw en is zowat 200 jaar oud. Wat er nu mee zal gebeuren? Er zijn nog drie opties: ofwel wordt er brandhout van gemaakt, of een speeltuig, of een kunstwerk. Dat zal binnenkort beslist worden."


Ondertussen is het wel al zo goed als zeker dat er een nieuwe boom in de plaats komt. "Het zal vermoedelijk een eik worden. De afkorting van Oude Abdij Kortenberg is namelijk OAK, het Engels voor eik." (RDK)Video