“Omdat ik over zijn hondje struikelde”: 85-jarige Gaston wordt voor start Dodentocht aangevallen door agressieve man

Gaston Wilmaerts is fier met zijn diploma van zijn 26ste Dodentocht.
Dieter Nijs Gaston Wilmaerts is fier met zijn diploma van zijn 26ste Dodentocht.
Bijna achttien uur heeft hij erover gedaan, maar de 85-jarige Gaston Wilmaerts uit Kortenberg is zaterdag om 14.30 uur zonder kleerscheuren over de eindmeet van de Dodentocht in Bornem gestapt. Nochtans begon zijn trip niet al te best, want op weg naar de start werd hij aangevallen door een agressieve man. “Daardoor had ik het emotioneel heel moeilijk”, aldus Gaston.

13.011: zoveel mensen begonnen vrijdagavond in Bornem aan de helse opdracht om honderd kilometer te wandelen. Maar liefst 9.775 stappers bereikten voor zaterdagavond 21 uur de eindmeet. Onder hen ook de 85-jarige Gaston Wilmaerts uit Kortenberg. Hij stond al voor de 26ste keer aan de start van de Dodentocht. Aanvankelijk meldde de organisatie dat hij dit jaar de oudste deelnemer was, maar dat bleek uiteindelijk toch niet het geval te zijn. Die eer was weggelegd voor de 90-jarige Hendrik Dupont uit Brasschaat. Gaston liet het echter niet aan zijn hart komen en wandelde de 100 kilometer ‘vlotjes’ uit in bijna 18 uur, al zag het er voor aanvang van zijn wandeltocht even heel benard uit.

De man liep met zijn hond in de tegenovergestelde richting over het pad. Hij liet zijn hond echter los, waardoor ik over het arme beestje struikelde. Nog voor ik me kon verontschuldigen, had het baasje me al tegen de muur geplet. Hij was bijzonder agressief. Uiteindelijk konden omstanders hem van me afrukken. Meteen merkte ik dat er bloed uit mijn oor liep. Mijn T-shirt zat zelfs onder het bloed. Ik moest even op adem komen, maar het hield me niet tegen om aan de start te verschijnen

Gaston Wilmaerts

“Toen ik samen met tientallen andere deelnemers van het station naar de startplaats liep, werd ik plots aangevallen door een agressieve man”, vertelt de 85-jarige Kortenbergenaar. “De man liep met zijn hond in tegenovergestelde richting over het pad. Hij liet zijn hond echter los, waardoor ik over het arme beestje struikelde. Nog voor ik me kon verontschuldigen had het baasje me al tegen de muur geplet. Hij was bijzonder agressief. Uiteindelijk konden omstanders hem van me afrukken. Meteen merkte ik dat er bloed uit mijn oor liep. Mijn T-shirt zat zelfs onder het bloed. Ik moest even op adem komen, maar het hield me niet tegen om aan de start te verschijnen.”

Gaston Wilmaerts wordt gefeliciteerd door zijn buren.
Dieter Nijs Gaston Wilmaerts wordt gefeliciteerd door zijn buren.

Uur vroeger dan vorig jaar

Hoewel hij het in de beginfase emotioneel heel moeilijk had door het voorval, liep Gaston de 100 kilometer wel helemaal uit. “Die eerste uren spookte de aanval voortdurend door mijn hoofd, maar uiteindelijk kwam ik zelfs een uur vroeger dan vorig jaar over de eindmeet”, klinkt het fier. “Alles is dan ook heel vlot verlopen. Het was perfect wandelweer, wat de tocht wat gemakkelijker maakte.”

Zondag blikte Gaston Wilmaerts dan ook tevreden terug op zijn 26ste Dodentocht. “Hoe de benen vandaag voelen? Goed (lacht). Ik zou vandaag zelfs nog een toertje willen gaan wandelen, maar mijn zoon komt op bezoek en dus moet ik thuisblijven van mijn vrouw. Zij heeft ook wat te zeggen, hé (lacht).”

In totaal namen 13.011 mensen deel aan de Dodentocht.
Dieter Nijs In totaal namen 13.011 mensen deel aan de Dodentocht.



5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johanneke li

  Een hond moet aan de leiband, die eigenaar is volledig in fout en verdient een straf voor zijn wangedrag!

 • Toran Korshnah

  Indrukwekkende prestaties van beide senioren. Een mens van 85 aanvallen is niet bepaald iets wat je als normaal mens doet.

 • Ludwig Van Oosterwijck

  Aanvaller laten oppakken en aanklagen voor zinloos geweld en slagen en verwondingen. Schadevergoeding eisen voor aanhoudende hoofdpijn etc. etc. Hij zal dan wel een toontje lager zingen.

 • Carmen De Gussem

  Proficiat Gaston , de jonge generatie zie ik dergelijke prestaties niet leveren en boosaardige idioten vind je spijtig genoeg vandaag veel te veel. 26 dodentochten uitlopen is een medaille waard en dat op 85 - jarige leeftijd!!!

 • jeroen Deschrijver

  Proficiat Gaston! Er zijn er niet veel die je dit nadoen. Voor die ene mijnheer van 90, trouwens ook proficiat! En wat die aanval betreft. Die vent is een idioot die ze beter ergens weg zouden steken.