Zeshonderd liter mazout komt in rioolstelsel en vervolgens in de Velpe terecht

De brandweer was een hele tijd zichtbaar op het dorpsplein
VDT De brandweer was een hele tijd zichtbaar op het dorpsplein
Door een lek in een ondergrondse mazouttank van een particulier moest de brandweer zaterdagavond uitrukken het centrum van Kortenaken. Het waren buurtbewoners, die in de vooravond de brandweer verwittigd hadden, omdat er een mazoutgeur hing. Blijkbaar was die geur al sinds vrijdag aanwezig.

Bij aankomst stelde de brandweer vast dat er zo'n 600 liter mazout in het rioolstelsel was terecht gekomen en zo verder in de Velpe. Om de milieuschade te beperken, werd er door de brandweer een dam gebouwd aan de Rotemse Molen in Halen om de mazout op te vangen. “De brandweer heeft ook meteen zoveel mogelijk mazout opgenomen via absorberende ‘worsten’”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

De dam aan de Rotemse Molen in Halen moet de mazout opvangen.
VDT De dam aan de Rotemse Molen in Halen moet de mazout opvangen.

De gemeente belde ook een brandstoffenleverancier op om de resterende mazout uit te tank te pompen en Fluvius kwam het rioolstelsel reinigen. “Daags na de feiten stelden we vast dat er op sommige plaatsen nog een doffe film over het water ligt”, zegt schepen Kristof Mollu (CD&V). “Maar al bij al blijft de impact beperkt.”

Dat zegt ook Katrien Smet van de VMM. “Bij koud weer, wanneer het debiet lager ligt en de stroming sterker is, verloopt de verspreiding makkelijker en zijn er meestal geen al te zware gevolgen voor de rivier. Mazout geurt ook heel erg en is zichtbaar met het oog, wat maakt dat er vrij snel ingegrepen kan worden, in tegenstelling tot bij andere gevallen van vervuiling.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.