Raad voor Verkiezingsbetwistingen buigt zich over klachten

In Kortenaken diende André Alles (rechts op foto) klacht in tegen de verkiezingsuitslag.
VDT In Kortenaken diende André Alles (rechts op foto) klacht in tegen de verkiezingsuitslag.
De Raad voor Verkiezingsbetwistingen doet nog op 31 december een uitspraak over een klacht die kandidaat voor DNA, Pierre Lassaut, indiende in Geetbets. En op 3 of 4 januari zal diezelfde raad de klacht van Open Vld in Kortenaken behandelen. Wanneer de nieuwe besturen geïnstalleerd kunnen worden in beide gemeenten, staat daardoor vandaag nog niet vast.

Ook in Kortenaken wordt de opstart van de nieuwe meerderheid bemoeilijkt nadat Open Vld-lijsttrekker André Alles op de valreep een aangetekend schrijven richtte aan de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Hij vraagt de ongeldigverklaring van de gemeenteraadsverkiezingen en een hertelling van de uitgebrachte stemmen.

In Geetbets werd op het laatste moment eenzelfde klacht ingediend door Pierre Lassaut van DNA. Hij vindt het ‘verdacht’ dat de Open Vld van burgemeester Jo Roggen op 14 oktober haar zetelaantal verdubbelde van vijf naar tien, terwijl coalitiepartner DNA haar drie zetels verloor. DNA-er Rik Lassaut, de broer van Pierre Lassaut, verloor hierdoor zijn schepenzetel.

In Geetbets wordt de klacht nog dit jaar behandeld. In Kortenaken wordt het geduld nog wat langer op de proef gesteld. “Wij zullen waarschijnlijk op maandag 7 januari het schrijven ontvangen en weten dus nog niet wanneer de installatie plaatsvindt”, klinkt het bij CD&V, sp.a en N-VA, die samen het nieuwe bestuur zullen uitmaken.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.