OCMW Kortenaken krijgt veel lof voor haar project 'Je staat niet alleen'

Het project 'Je staat niet alleen' kreeg steun van de provincie.
VDT Het project 'Je staat niet alleen' kreeg steun van de provincie.
Het pilootproject ‘Je staat niet alleen’ van het OCMW van Kortenaken krijgt veel bijval. Zo namen delegaties uit heel Vlaanderen deel aan een congres in Kortenaken om te vernemen hoe mensen moeten begeleid worden na het overlijden van hun partner.

Het OCWM zette in samenwerking met de hogescholen Thomas More en UCLL een traject op om lotgenoten met elkaar te verbinden en eenzaamheid bespreekbaar te maken. Zo vonden groepsbijeenkomsten plaats voor mensen die hun partner verloren. "Wanneer je jouw geliefde levensgezel en steunpilaar verliest, zakt de grond weg onder je voeten', getuigt Eddy Didden. "Dankzij dit project ben ik in contact gekomen met lotgenoten. Samen hebben we onder begeleiding een mooi traject, met een lach en een traan, afgelegd om alles te kunnen kanaliseren."

Het initiatief werd als plattelandsproject door OCMW Kortenaken ingediend bij het Europees programma voor plattelandsontwikkeling LEADER in het Hageland en ontving hiervoor 27.295 euro. “Dit project is een mooi voorbeeld van hoe we plattelandsmiddelen kunnen inzetten om het sociaal weefsel In het Hageland te versterken”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

De opgedane kennis en ervaring werden gebundeld in een ervaringsbrochure en draaiboek, dat ook bruikbaar is voor andere organisaties en besturen. Hiermee werd een kwaliteitsvolle tool ontwikkeld, waarmee een stappenplan kan worden opgesteld. De overdraagbaarheid hiervan zorgt voor continuïteit van andere projecten rond eenzaamheid.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.