Groentebedrijf zet deuren open voor tuinierders

IEDEREEN DIE WIL KAN ZELF ZAAIEN EN OOGSTEN BIJ DE KONINGSBEMDE

Ilse De Ruyter van zelfoogst groentebedrijf De Koningsbemde.
Bollen Ilse De Ruyter van zelfoogst groentebedrijf De Koningsbemde.
In de Pottelbergstraat zet het zelfoogst groentebedrijf De Koningsbemde zondag de deuren open van 14 tot 16 uur. Ilse De Ruyter gaf na 25 jaar haar job in de pedagogische sector op en werd boerin. Drie jaar geleden startte ze met haar groentetuin, waar iedereen die dat wenst in kan participeren. "Vandaag hebben we al 85 leden in onze groep, maar we kunnen dat aantal zeker nog verdubbelen."

Ilse maakte een behoorlijke carrièreswitch, maar dat beklaagt ze zich geen enkel moment. "Ik heb mijn vorige job ook graag gedaan, maar het was tijd voor iets anders", vertelt ze. "Na mijn vertrek ben ik twee jaar biolandbouw gaan studeren. Ik had meteen een vast idee voor ogen: een CSA oprichten. CSA staat voor Community Supported Agriculture, landbouw gedragen door een groep mensen. Het concept dat ik hanteer, is dat ik alle groenten zelf zaai en onderhoudt. In ruil voor een oogstaandeel in het bedrijf mogen mensen hier het hele jaar door hun groenten komen oogsten. Het aandeel kost voor volwassenen 298 euro per jaar. Kinderen betalen slechts tien maal hun leeftijd per jaar. Dat is bewust, omdat kinderen de toekomst zijn. Zij kunnen dit concept verder zetten."

Vooral in de zomer is groenten planten en oogsten een populaire activiteit voor gezinnen in de buurt.
Bollen Vooral in de zomer is groenten planten en oogsten een populaire activiteit voor gezinnen in de buurt.

Geen uren

Ilse zorgt in haar tuin van ongeveer 75 are voor groot een uitgebreid aanbod groenten. "Ik heb alle groenten en zelfs meer, want bijvoorbeeld van boontjes of erwtjes heb ik verschillende soorten. Al naargelang het seizoen mogen de mensen hun oogst komen plukken en dat tussen zonsopgang en zonsondergang. Openingsuren zijn er dus niet. De mensen komen en gaan wanneer ze willen. Dat maakt het net zo leuk."

Kookdagen

"Elk jaar houden we ook samen een aardappeloogst en een pompoenoogst en dan verdelen we alles. Er zijn ook kookdagen, omdat je soms niet echt weet wat te maken met bepaalde minder gekende soorten groenten. Het is altijd leuk om mensen te verrassen en hen te tonen hoe uitgebreid het aanbod met groenten wel is en welke lekkere en gezonde gerechten je hiermee op tafel kan toveren. Ik hoop zoveel mogelijk mensen te kunnen overtuigen dat elk bord eigenlijk gevuld zou moeten zijn met twee derde groenten, maar uiteraard bepaalt iedereen dat voor zichzelf."

Wateroverlast

Tot nu toe hield Ilse het allemaal nog kleinschalig om een goede start te kunnen maken. "Het is altijd wat vallen en opstaan. Zo hebben we met de wateroverlast vorige zomer een wat mindere oogst gehad. Zo waren onze zomerwortelen allemaal vernield. Gelukkig hadden we dan weer ongelofelijke veel winterwortelen, zodat er wel altijd keuze genoeg is. De mensen begrijpen de situatie ook, omdat ze ermee betrokken zijn. Een CSA brengt een sociaal groepsgevoel teweeg. Hier wordt ook nooit iets weggegooid. Een dunnere prei is ook lekker en dan neem je maar een stuk meer mee naar huis."


Nu zet Ilse de deuren van De Koningsbemde wagenwijd open. "Het volgende oogstseizoen zal een groter aanbod brengen en dat wil dus zeggen dat we meer oogsters kunnen verwelkomen. Op zondag 12 februari kan iedereen komen kennis maken met wat we doen tijdens een infomoment van 14 tot 16 uur."


Het programma is te vinden via www.dekoningsbemde.be/infodag-2017. Inschrijven voor dit moment kan ook via de link.