"Mijn vrouw wil hier niet wonen"

KASTEEL VROENHOVEN IS DUURSTE WONING VAN HAGELAND

Het kasteel van Vroenhoven was jarenlang de woonplaats van de adellijke familie de Wouters d'Oplinter.
Foto Bart Claes Het kasteel van Vroenhoven was jarenlang de woonplaats van de adellijke familie de Wouters d'Oplinter.
De duurste woning in het Hageland is het Kasteel Vroenhoven in Kortenaken. De Nederlander Toon Van Hout kocht het kasteel in 2002 en liet het helemaal restaureren. Omdat zijn vrouw uiteindelijk een verhuizing naar België niet zag zitten, zette hij het te koop voor 10 miljoen euro. Bij gebrek aan een koper is dat intussen gezakt naar 'amper' 6,8 miljoen. Het 72 hectare domein is goed voor 5 procent van het grondgebied van Kortenaken.

Toon Van Hout is een ondernemer die het grote geld gevonden heeft. Zo veel, dat hij in 2002 het Kasteel Vroenhoven in Kortenaken kocht zonder het er eerst met zijn vrouw over te hebben. Het verzamelen van kunst en antiek is een hobby van de Nederlander, en toen een bevriende makelaar hem in 2002 op het wat vervallen kasteel attent maakte, twijfelde hij niet lang. Hij kocht het prompt en zette er meteen een gerenommeerd architectenbureau op. Die liet het renoveren en restaureren tot een kasteel waar de Franse barok vanaf spat.


"Ik wilde er aanvankelijk zelf gaan wonen", vertelt de Nederlandse eigenaar. "Maar uiteindelijk wilde mijn vrouw de stap niet zetten. Ze was bang voor het isolement in het verre Kortenaken. Vandaag wonen we vlakbij onze kleinkinderen. Die zou ze minder vaak te zien krijgen als we zouden verhuizen. Ik kon haar niet overhalen. Jammer. Daarom staat het nu te koop."

Niet verkommerd

De eigenaar komt af en toe nog een weekendje naar zijn kasteel. Een conciërge en een klusjesman houden het indrukwekkende domein van 72 hectare en het gebouw zelf op orde. Zo verkommert het pand niet en blijft het zijn waarde houden. Alhoewel. De vraagprijs was aanvankelijk 10 miljoen euro. "Dat is intussen vijf jaar geleden", vertelt Toon Van Hout. "Er kwamen wel enkele geïnteresseerden langs, maar je weet nooit of ze wel echt interesse hebben of dat ze alleen maar nieuwsgierig zijn. Een serieus bod is er nog niet gekomen. De prijs is gezakt naar 6,8 miljoen euro."


De koper krijgt een gebouw dat tot in de puntjes ingericht is, vol barokke elementen, beeldjes en tierelantijntjes. Van Hout wilde geen half werk doen en liet het kasteel herstellen in de authentieke stijl en met originele materialen. De restauratie duurde dan ook vier jaar. Het kasteel telt drie leefbare verdiepingen. Op de benedenverdieping vind je naast de salon, keuken en eetkamer ook een 'Grote Kamer', een bar, hal en garages. De eerste verdieping telt vijf slaapkamers, elk met een eigen badkamer, en een kleedkamer. De derde verdieping telt nog twee slaapkamers, twee badkamers en een kleedkamer.

De Wouters d'Oplinter

Het domein telt enkele historische bomen, vijvers en een boomgaard van 25 hectare, naast een hoeve die nog te restaureren is. De geschiedenis van het domein gaat terug tot het jaar 1400, toen het in het bezit was van de Keulse familie van Troyen. In de achttiende eeuw werd het vervallen kasteel afgebroken en in de negentiende eeuw kreeg het huidige kasteeltje vorm. Het was jarenlang de woonplaats van de adellijke familie de Wouters d'Oplinter, waarvan ook presentatrice Marlène de Wouters een telg is.