Raadslid beschuldigt Open Vld van zakkenvullerij, burgemeester spreekt van 'zielig schouwspel'

Het nieuwe boekje van raadslid Rita Tyvaert.
Foto Sam Vanacker Het nieuwe boekje van raadslid Rita Tyvaert.
Gemeenteraadslid Rita Tyvaert van eenmanspartij Eerlijk en Bezorgd heeft een nieuw boek(je) klaar. Opnieuw schuwt de omstreden politica de zware woorden niet. Ze beschuldigt de burgemeester en enkele andere Open Vld-mandatarissen van vriendjespolitiek en zakkenvullerij. Volgens burgemeester Toon Vancoillie (Open Vld) is het boekje 'een zielig schouwspel'.

Tyvaert liet 5.500 boekjes drukken en is volop bezig ze rond te verdelen in Kortemark. "Ik wilde dit niet schrijven, want plezierig is het niet", opent Rita. "Spijtig genoeg hebben mijn vorige twee boeken niet de nodige onderzoeken opgeleverd en dus blijft het mijn plicht om de Kortemarkse burger de waarheid te vertellen over de rijke geschiedenis van machtsmisbruik in onze gemeente." Dit keer brengt de voormalige OCMW-voorzitster niet één centraal romanesk verhaal, zoals dat van de 'marteldood' van rusthuisbewoonster Martha in 2014, maar gaat het om een historisch overzicht van haar politieke carrière waarbij ze naar eigen zeggen al te vaak in aanraking kwam met onfrisse praktijken. Al eindigt ze wel met een positieve noot voor meerderheidspartij CD&V. "De meeste profiteurs zijn intussen gestopt met de politiek, behalve bij de Vld", besluit ze.

Tientallen klachten

Burgemeester Toon Vancoillie reageert verontwaardigd. "Rita Tyvaert heeft de voorbije jaren tientallen klachten tegen mij neergelegd bij de procureur en de gouverneur. Niet één werd aanvaard. Open Vld zit trouwens al achttien jaar in het gemeentebestuur en altijd hebben we samen met de andere meerderheidspartijen beslissingen genomen. Nooit zijn er vanuit de hogere overheid opmerkingen gekomen. Wat Rita beweert, zijn pure verzinsels. Klacht indienen? Het boek is een zielig schouwspel, maar ik zal er verder geen enkele energie meer in steken. Laat ons zeggen dat we ondertussen met haar en haar afbraakpolitiek hebben leren leven."


Tyvaert zelf vindt het trouwens spijtig dat er niet meer klachten zijn tegen haar. "Na het boek van 2014 kwam er amper één klacht", zegt ze. "Ik ben het met veel plezier gaan uitleggen bij de federale politie, maar de zaak werd merkwaardig genoeg geseponeerd. Dat bewijst toch dat ik gelijk heb, niet?" (SVR)