Helft van varkens in stal sterft nadat roostering inzakt

Archiefbeeld.
rv Archiefbeeld.
In de Meerlaanstraat in Edewalle nabij Kortemark zijn woensdagavond heel wat varkens overleden na een ongeval in een varkensstal.

Rond 18.45 uur zakte de roostering weg en kwamen alle varkens een tweetal meter lager in de aalput terecht. Het ging om een dertigtal varkens die in de put zat en waarvan een groot deel overleed door verstikking of vertrappeling. De brandweer van Kortemark kwam ter plaatse en riep meteen versterking in van andere korpsen, en dus kwam het speciale dierenreddingsteam van brandweerzone Westhoek ter plaatse met manschappen van verschillende korpsen. Zij waren uren in de weer om te proberen zoveel mogelijk dieren uit hun benarde situatie te bevrijden. Dat lukte gedeeltelijk, maar slechts de helft van de dieren kon gered worden. Vijftien varkens overleefden het niet. De varkens die het wel haalden, wacht wellicht geen beter lot. Ze worden waarschijnlijk afgekeurd voor consumptie en geslacht.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.