Groene stroom in groene vallei?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN KORTEMARK

Een toekomstbeeld van de windmolens in de Handzamevallei.
edf luminus Een toekomstbeeld van de windmolens in de Handzamevallei.
Er zijn nog steeds plannen voor twee windmolens van 180 meter nabij de Krekebekestraat tussen Kortemark en Handzame. De buurt en het gemeentebestuur zijn geen voorstander. Maar is blijven tegenhouden een optie?

"We zijn niet tegen groene energie, maar er is geen duidelijke visie vanuit Vlaanderen waar de windmolens het best worden ingeplant. Op die manier komen we tot situaties waarbij het wettelijk mogelijk is om windmolens zo dicht bij de dorpskern van Kortemark te zetten. We doen er alles aan om de vergunning tegen te houden. Met de huidige wetgeving zijn er geen andere locaties mogelijk in Kortemark, maar een betere plaats zou de Broeken tussen Handzame en Diksmuide zijn. Daar is ruimte genoeg", zegt Toon Vancoillie (Open Vld).


Karolien Damman (CD&V): "Groene stroom mag niet ten koste gaan van de natuur en onze inwoners. Idealiter zet je zo'n molens ergens waar je geen hinder veroorzaakt voor mensen, geen afbreuk doet aan het landschap en waar het rendement van optimaal is. De Handzamevallei voldoet niet aan die criteria."

Kosten en baten

Tim Deweerdt (Content) is evenmin voorstander van molens op die plaats. "Maar groene energie zal razendsnel aan belang winnen en die trein mogen we gewoonweg niet missen. Op voorwaarde dat de kosten en de baten van die groene projecten dan wel eerlijk verdeeld zijn. In dit geval is het alleen voor de eigenaar van de grond voordelig. Wie een windmolen in de buurt heeft, moet het effect daarvan zien op zijn elektriciteitsfactuur." (SVR)