Aquarel moet vervallen kapelletje redden

VERKOOP SCHILDERIJ DIENT OM RESTAURATIE TE BEKOSTIGEN

Initiatiefnemer Maurits Messeyne en kunstenaar Gerard Braem bij het vervallen kapelletje.
Sam Vanacker Initiatiefnemer Maurits Messeyne en kunstenaar Gerard Braem bij het vervallen kapelletje.
Na decennia van verwaarlozing ontfermt er zich eindelijk iemand over het stokoude kapelletje tegenover de meisjesschool in Zarren. Een groepje geëngageerde Zarrenaars is namelijk sinds kort op zoek naar centen voor de restauratie ervan. Om fondsen te werven riepen ze de hulp in van lokaal kunstschilder Gerard Braem, die voor de gelegenheid een aquarelschilderij van het oude landgoed verkoopt.

"De kapel dateert van 1859 en behoort tot het religieuze en artistieke erfgoed van ons dorp", zegt bezieler van het project Maurits Messeyne. "Het is een kwestie van pompen of verzuipen om het te redden, zeker sinds er water insijpelt door het dak. Met wat geld van het parochieteam hebben we dat dak inmiddels al weten te dichten, maar om het volledig in ere te herstellen, is veel meer geld nodig."

De aquarel van de hand van Gerard Braem.
Sam Vanacker De aquarel van de hand van Gerard Braem.

Gerard Braem

Daarop contacteerde Maurits kunstenaar Gerard Braem, die meteen besliste om zijn steentje bij te dragen. "Op basis van een Duitse postkaart uit de Eerste Wereldoorlog heb ik het inmiddels verdwenen landgoed van Struyve-Vangillewe, dat achter het kapelletje lag, nageschilderd", legt de kunstenaar uit. Van dat schilderij werden intussen honderd exemplaren gedrukt, die zullen worden verkocht aan 50 euro per stuk. Postkaarten van de tekening kosten drie euro.


"Het gaat me niet zozeer om het religieuze aspect, maar meer om de historische en esthetische waarde", gaat Maurits verder. "Het gaat om een grote kapel, met Korintische zuilen langs de wand en rosetten in het dakgewelf. De wanden moeten ooit prachtig beschilderd zijn geweest, maar vandaag is daar nog weinig van te zien. Aan het eind van de negentiende eeuw stond de kapel aan de toegangspoort van het landgoed van Charles-Louis Struyve en Virginie Vangillewe.

Commandopost

Bij de dood van de kasteelvrouw in 1901 maakten de Zusters van Liefde er een klooster van. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed het zelfs dienst als Duitse commandopost. Vandaar ook dat er een Duitse postkaart van werd gemaakt. Toen de Zusters van Liefde er in 1980 uit wegtrokken, werd het kasteel afgebroken. Sindsdien is het kapelletje het enige dat nog over is uit die periode."


Wie een stukje dorpsgeschiedenis in huis wil halen en daarmee de kapel wil helpen redden, kan contact op nemen met Maurits via maurits.messeyne@gmail.com of op 051/56 99 78.