"Nieuw wegdek, maar nóg onveiliger"

KLACHTEN OVER BRUG TUSSEN KORTEMARK EN TORHOUT

Veel bestuurders klagen over de plotse 'jump' in de weg.
Jelle Houwen Veel bestuurders klagen over de plotse 'jump' in de weg.
17.000 euro heeft de nieuwe laag asfalt op de brug van de Kortemarkstraat gekost, maar toch stromen de klachten binnen. Bestuurders schrikken zich een hoedje, want er zit een heuse 'jump' in de weg. De schepenen van Torhout en Kortemark zijn het eens. "De aannemer moet meteen weer aan de slag."

Het wegdek van de brug over de gracht in de Kortemarkstraat, tussen Kortemark en Torhout, was in erg slechte staat en moest dringend hersteld worden. In maart moest een bromfietser zelfs naar het ziekenhuis omdat hij was gevallen door een put in de weg. Een aannemer uit Ruddervoorde kwam vorige week een nieuw laagje asfalt gieten. De gemeenten Kortemark en Torhout deelden de kosten, in totaal ruim 17.000 euro. Alleen, de situatie is nu zo mogelijk nóg onveiliger. Alhoewel het amper opvalt, is er een heuse 'jump' in het midden van de brug. Wie er de toegelaten 70 kilometer per uur rijdt, schrikt zich te pletter: de achterkant van de wagen gaat de lucht in, waarop veel bestuurders angstvallig in de remmen gaan. Het regende dan ook klachten en de situatie werd zowel in Kortemark als in Torhout op het schepencollege besproken.

Geen discussie

"Ik kan de onvrede absoluut begrijpen", zegt Kortemarks schepen van Openbare Werken Johan Braem (Open Vld). "Ik reed maandag zelf over de brug en schrok me een hoedje. Wij hebben zelf ook al een aantal meldingen binnengekregen. We hebben meteen een signalisatiebord aan onze kant van de weg geplaatst en het voorval werd besproken op het schepencollege dinsdagavond. Er is geen enkele discussie over. We hebben meteen de technische dienst van Torhout gecontacteerd. Zij waren de opdrachtgever en stelden de aannemer aan. Intussen zijn we in nauw overleg en hopen we dat het probleem snel opgelost raakt."


Torhouts schepen Eddy De Ketelaere (CD&V) treedt zijn collega bij. "Het wegdek moet zo snel mogelijk hersteld worden, want anders zullen er ongevallen gebeuren", zegt hij. "Ofwel giet de aannemer een nieuwe laag asfalt, ofwel freest het bedrijf een stuk van de weg. De aannemer heeft nochtans een uitstekende reputatie: zijn asfalt is het beste. We dringen nu aan om de werken nog voor het bouwverlof te laten gebeuren. Deze middag (gisterenmiddag, nvdr) gingen we samen ter plaatse om de situatie te bekijken. Er komt extra signalisatie, want we moeten verraste bestuurders en ongevallen zeker vermijden. Sowieso zijn ook de komende herstelwerken tijdelijk, want in 2019 wordt de Kortemarkstraat grondig vernieuwd. Dat is broodnodig: de weg is slecht en het fietspad ligt los. Dus ook deze dringende herstelwerken zijn ook een tussenoplossing. Maar wel nodig."