"Mijn nepflitspaal helpt écht"

PIET CASTELEYN DOET SNELHEIDSDUIVELS SCHRIKKEN

Tuinaannemer Piet Casteleyn bij de nepflitspaal.
Foto Jelle Houwen Tuinaannemer Piet Casteleyn bij de nepflitspaal.
De 46-jarige tuinaannemer Piet Casteleyn is het beu dat er te hard wordt gereden aan een werf in de Koutermolenstraat in Kortemark. En dus plaatste Piet deze week zélf een nepflitspaal, ontworpen door zijn broer. "Ludiek bedoeld, maar het wérkt." Volgens de politie is Piets actie niet strafbaar.

Buurtbewoners klagen al langer over de toestand in de Koutermolenstraat. Alhoewel er heel wat snelheidsremmers staan, wordt het gaspedaal er vaak te diep ingedrukt. En de straat is ook druk bereden, zeker wanneer ze als sluipweg wordt gebruikt als er werkzaamheden zijn in het centrum van Kortemark, zoals recent. Maar wie er sinds woensdag passeert, schrikt wel even op. Ter hoogte van de villa die er wordt neergepoot, staat er sindsdien een echt uitziende flitspaal. Die werd gezet door Piet Casteleyn, die tuinwerken uitvoert aan de villa.


"Een halve dag op de werf is genoeg om in te zien dat het verkeer er soms niet normaal is", zucht Piet.

Vader

"Er wordt veel te snel gereden, en het is druk. Soms schieten ze maar laat in een invoegstrook, met opstoppingen tot gevolg. Deze week hadden we werfvergadering en zijn we zelf bijna haast van onze sokken gereden toen we langs de werf liepen. En al verscheidene malen eerder werden er werfborden aangereden. Dus besloot ik in te grijpen. Mijn broer Jan had een flitspaal ontworpen en die besloot ik te plaatsen. Ze is gemaakt van pvc en ziet er echt uit, in het juiste kleur, maar ze is wat kleiner en de opening voor de flitser mankeert. Maar toch: mensen schrikken en gaan op de rem. Dus het werkt. Ik ben zelf vader van een dochter die met de fiets naar school rijdt. Nu kinderen opnieuw naar school gaan, moet er meer aandacht zijn voor snelheid en veiligheid. Dit leek me dus een goedbedoelde, ludieke actie. Iemand merkte wel op: 'je paal staat te laag'. Maar daarop repliceerde ik: 'ze is dan ook bedoeld voor de laagvliegers' (lacht)."

Versiering

Maar mag dat wel, zomaar een flitspaal plaatsen, fake of niet? De politie is op de hoogte, maar grijpt voorlopig niet in. "Het plaatsen van een fake flitspaal in een voortuin is niet strafbaar", zegt korpschef Johan Geeraert.


"Het is eigenlijk versiering. Een mens mag er ook pakweg een grote vogelkooi plaatsen. Het is wél strafbaar wanneer de paal op openbare grond staat. Dan is er een stedenbouwkundige overtreding en dat kan de plaatser veel geld kosten. Maar sowieso zullen we in dat geval eerst een gesprek hebben met de overtreder." In dit geval stond de flitspaal vlak naast de rooilijn, maar ze werd intussen een meter verplaatst.