“Ik had beter kanker gehad”: raadslid leest brief van overleden echtgenote voor, collega verlaat zaal in tranen

Mark Pollentier (N-VA) las de brief enkel voor om aandacht te vragen voor chronisch zieken. Hij verontschuldigde zich uitvoerig bij zijn collega-raadslid, die vecht tegen kanker.
TVA Mark Pollentier (N-VA) las de brief enkel voor om aandacht te vragen voor chronisch zieken. Hij verontschuldigde zich uitvoerig bij zijn collega-raadslid, die vecht tegen kanker.
De gemeenteraad van maandagavond verliep in mineur. Tijdens de publieke vragenronde las Mark Pollentier (N-VA) een brief voor namens zijn betreurde echtgenote, die de strijd tegen multiple sclerose verloor. Daarin een zeer pijnlijke passage: ‘Ik had beter kanker gehad, dan zou ik beter geholpen worden.” En laat nu net een collega-raadslid de strijd tegen kanker te voeren. 

Even schetsen. Begin oktober liet Ilse Ostyn op 49-jarige leeftijd het leven. Twintig jaar streed de vrouw tegen multiple sclerose (MS), de afgelopen dertien jaar was ze aan de rolstoel gekluisterd en leed ze chronische pijn. De gemeenteraad hield vlak voor de zitting een minuut stilte. Haar echtgenoot, oppositieraadslid Mark Pollentier (N-VA), haalde tijdens het publieke vragenuurtje een brief boven. “Deze brief heeft Ilse opgesteld”, zei Pollentier. Wat volgde was een betoog waarin het raadslid de pijn van zijn overleden eega beschreef vanuit haar standpunt. Maar met de brief schoot Pollentier met scherp. “Bedankt voor de seconden stilte, maar waar was u al die jaren? Een gemeentelijke thuiszorgpremie voor mij (Ilse dus, red.) en lotgenoten werd gevraagd maar afgewezen: hoezo, enkel voor 65-plussers? Er is nog steeds geen toilet op de markt dat toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Ook bij de CM, waar we nochtans ons hele leven lid van zijn, of bij Samana kregen we geen ondersteuning. En als erkend palliatief patiënt kreeg ik geen steun bij de gekende thuiszorg-vzw Groot-Kortemark. ‘Enkel voor kankerpatiënten’, kregen we te horen.” Daarna volgde een hallucinante passage. “Ik had misschien beter kanker gehad, ja, dan zou ik beter geholpen worden. Gratis voetverzorging, bakken begrip en zelfs palliatieve sedatie.” 

“Weinig tact”

Verontwaardiging in de zaal. Een collega-raadslid van de meerderheid kon haar oren niet geloven en verliet in tranen de zitting. Wat blijkt: de politica in kwestie moet zelf de strijd tegen kanker aangaan. Moedig keerde het raadslid even later wel terug naar de zitting, maar het kwaad was geschied. Een tussenkomst van de gemeenteraadsvoorzitter zou niet misplaatst geweest zijn, maar bleef uit. Pollentier werden “een gebrek aan tact” en “politieke spelletjes” verweten.

Geëxcuseerd

Mark Pollentier schrok zelf van de heisa. “Ik wist echt niet dat een collega-raadslid met kanker kampte. Na de zitting heb ik me uitvoerig bij haar geëxcuseerd. Natuurlijk was dit geen persoonlijke aanval. Ik weet wat ze meemaakt en wens haar veel sterkte. De brief heeft Ilse samen met mij opgemaakt, als noodkreet. De tekst voorlezen deed ik niet voor mezelf, maar voor mijn vrouw. Moet ik het dan voorlezen als Ilse vergeten is, twee of drie jaar of nog veel later? Met het betoog willen we de gebrekkige hulpverlening voor chronisch zieken, zoals Ilse en lotgenoten, aankaarten. Dat er verontwaardiging was, toont volgens mij net aan dat er een punt werd gemaakt.” 

Mark Pollentier (N-VA)
TVA Mark Pollentier (N-VA)32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Inne Verschelde

  Sterkte , Ilse heeft dit onrecht zeer moedig gedragen. Gelukkig werd ze al die jaren gedragen door liefde van gezin, familie en vrienden. Hopelijk denkt de politiek ook eens aan de pijn en de strijd die mensen met chronische pijnen moeten ondergaan... alle hulp is welkom als je gezin schipbreuk lijdt....

 • Johny deman

  De NVa is een partij van boerenkinkels zonder fatsoen, democratische waarden en verantwoordelijkheid. Ze slaan gewoon in het gezicht van alle kankerpatienten hiermee.

 • gisele verlinden

  Oprechte deelneming voor het verlies van uw vrouw,ik ben zelf al 35 jaar MS patient waarvan 20 jaar volledig verlamd dankzij mijn echtgenoot kan ik thuis blijven maar de wanhoop zit me ook dikwijls hoog dan denk ik soms ook waarom geen andere ziekte die te genezen is waarom moet ik zes jaar wachten op een nieuwe rolstoel omdat ik 65+ ben

 • Wiske Schoeters

  Hij heeft groot gelijk. Er zijn veel chronische ziekten die niet de nodige hulp krijgen. Men verwijst altijd naar een lijst van erkende ziekten. Alsof enkel die ernstige ziektes zijn. De frustratie van zij die evenveel lijden, maar geen hulp krijgen is uiteraard groot. Er mag best wat meer begrip komen!

 • Peter Thys

  en waarom zou hij dat niet mogen ventileren, hoewel ik een andere politieke visie heb heb ik daar alle begrip voor.Bovenal heeft ze/hij bakken vol gelijk.Je hebt ziekten die veel meer begrip,toegeeflijkheid en sociaal veel beter gedragen (kunnen) worden.Je moet maar eens uit de boot vallen met je ziekte waar je overal voor een gesloten deur staat !