"Festival traumatiseert duiven"

VLIEGERSCLUB KLAAGT LAWAAI- EN LICHTOVERLAST DOOR DREAMBEATS AAN

Duivenmelkers Tim Deweerdt, Freddy Deweerdt, Luc Phlypo, Paul Nolf en Bernard Deweerdt hopen dat dancefestival Dreambeats volgend jaar op een andere locatie plaatsvindt.
Benny Proot Duivenmelkers Tim Deweerdt, Freddy Deweerdt, Luc Phlypo, Paul Nolf en Bernard Deweerdt hopen dat dancefestival Dreambeats volgend jaar op een andere locatie plaatsvindt.
Het dancefestival Dreambeats krijgt tegenwind van de Kortemarkse duivenliefhebbers. "Onze vogels waren getraumatiseerd door het festival", vertelt Bernard Deweerdt. De duiven van Bernard en van zijn collega's van de Kortemarkse vliegersclub konden volgens hen niet meer naar behoren vliegen door het harde geluid en de lichteffecten.

De duiven van de familie Deweerdt zitten op nog geen 100 meter van het Wachtbekken, het terrein waar het festival op 4 juli plaatsvond. "De duiven moeten doodsbang geweest zijn", vertelt Bernard Deweerdt. Tijdens Dreambeats kwamen de duiven net terug van Barcelona. Toen vielen de resultaten nog mee, maar een week later viel hun prestatie tegen. "De vlucht vanuit St.-Vincent in het zuiden van Frankrijk was uitzonderlijk slecht en drie weken later noteerden we het slechtste resultaat sinds 1987. Mijn neef woont in de Staatsbaan (verder weg van het festivalterrein, red.). Hij heeft dezelfde duiven en geeft ze hetzelfde voer. Zijn duiven presteerden wél goed." De duivenliefhebbers vragen respect voor de vogels en hopen dat de organisatoren voor een andere locatie kiezen. "Het Wachtbekken is zowat de enige groene plaats in de gemeente. Er zitten veel vogels, maar niemand houdt nog rekening met de dieren."

De eerste editie van Dreambeats in 2014 lokte veel volk.
Benny Proot De eerste editie van Dreambeats in 2014 lokte veel volk.

Zelfde locatie

Willem Deseure van de organisatie van Dreambeats is niet van plan om de mooie locatie aan het Wachtbekken op te geven. "Volgend jaar zou ik het festival opnieuw op dit recreatieterrein willen organiseren. Wie moeilijk doet over geluidsoverlast, moet ook maar meteen de kermis en oudejaarsavond afschaffen."

Effect?

Burgemeester Toon Vancoillie (open Vld) roept op tot kalmte: "Ik hou van duiven, maar er zijn jaarlijks tientallen festivals in België en ik weet niet of dat een effect heeft op de vogels. Er zijn nu eenmaal mensen die graag naar muziek luisteren en er zijn er die graag met de duiven spelen. Maar we leven samen in dezelfde maatschappij en we moeten soms een compromis zoeken."


Volgens Martin Martens, redacteur van duivensportorganisatie PIPA, is het onwaarschijnlijk dat er een link is tussen de slechte prestaties van de duiven en het festival. "Bij duiven is het net zoals bij mensen. Als je een nacht lang niet slaapt, ga je daar wel een paar dagen last van hebben, maar het volgende weekend is je conditie weer volledig op peil. Als die beestjes een nachtje meetrillen in hun hok, is het dus hoogst onwaarschijnlijk dat ze daar drie weken later nog last van hebben."