"Dit zeg je toch niet tegen kinderen?"

Dorp verdeeld over islamofobe uitspraken pastoor Dochy

Pastoor Germain Dochy.
Foto JF-fotografie Pastoor Germain Dochy.
KORTEMARK - De gewaagde en islamofobe uitspraken van pastoor Germain Dochy (77) waren gisteren hét gespreksonderwerp in Kortemark. Opvallend is dat het dorp verdeeld lijkt. De ene helft vindt dat de priester over de schreef ging, de andere helft vindt dat hij gelijk heeft. Over een ding is iedereen het eens: "het is onbegrijpelijk dat hij dit net vertelde aan een groep kinderen."

De uitspraken verhitten ook gisteren de gemoederen in en rond Kortemark. Er blijft wel een deel van de bewoners vinden dat dit niet meer is dan een storm in een glas water, toch lijkt het merendeel zelf een mening te hebben over de uitspraken van Germain Dochy. Tijdens de biechtviering vorige week donderdag preekte de pastoor voor een groep van veertien 12-jarigen van school De Kreke: "De islam is een antigodsdienst. De profeet Mohamed was een verkrachter, een dief en een moordenaar", zei de man.


Hij nam er geen woord van terug, maar verontschuldigde zich wel. Daarmee is voor het bisdom van Brugge de kous af. Zij kregen geen klachten binnen en laten de zaak rusten. Toch vinden veel bewoners van Kortemark dat de priester wél te ver ging.

Henk Deleu

Zwijgen

"Of wat hij nu gezegd heeft juist is of niet, het blijft onbegrijpelijk dát hij het gezegd heeft. Zeker voor een groep kinderen", zeggen enkele voorbijgangers aan de kerk gisteren. Daar ging gisteren geen eucharistieviering door, er was wel een gebedsdienst in een zaal even verderop. "Ik vind zelfs dat hij er helemaal over had moeten zwijgen", zegt B.R. "Zeker in deze tijden van dreiging en terreur is dat allesbehalve slim. En wat ik me ook afvraag: wat was zijn doel eigenlijk? Over de Islam beginnen tijdens een biechtviering van het vormsel, dat een katholiek gegeven is. Dat is toch voor niets nodig?"


Wat nóg verteld wordt in het dorp: het zou niet de eerste keer zijn dat de pastoor zich op een krasse uitspraak laat betrappen. "Ik weet dat hij eerder al eens rare dingen zei tijdens een eerste communie. Hij noemde de communicanten toen 'komedianten'. Misschien een grapje, maar toch. Onze pastoor is 77 jaar en was eigenlijk vorig jaar al van plan om met pensioen te gaan. Misschien moet hij daar nu toch eens echt over nadenken."

Steun

Er is ook een deel van de bewoners die de pastoor steunt, zij het dan niet openlijk, tenzij op Facebook. "Hij verdient een standbeeld", zegt S.H. onomwonden. "Lang leve de pastoor. Hij krijgt de sympathie van de dorpelingen", reageert T.V. Ook op straat komt er steun. "We hebben de mond zo vol van het recht op vrije meningsuiting. Waarom hier dan moeilijk over doen"? zegt P.V. Enkelen gaan zelfs nog verder. "Hij heeft gewoon gelijk", valt M.M. zijn vriend P.V. in de rede. "Geschiedkundig zegt de pastoor niets verkeerd. Hij brengt die gastjes wat cultuur bij. Wat is daar verkeerd mee? Hij vertelde gewoon de waarheid. Waarom hier zo zwaar aan getild wordt, begrijp ik niet goed. Ik moet wel zeggen: ik ben van geen enkele godsdienst fan. Ook niet van de katholieke kerk. Eigenlijk kunnen ze best wat verwijten heen en weer slingeren", besluit M.M.