"Bob Marley? Wie zegt u?"

VIER ASIELZOEKERS DOEN EERSTE FESTIVALERVARING OP IRIE VIBES

De vluchtelingen van het opvangcentrum in Poelkapelle krijgen een rondleiding op het terrein van Irie Vibes.
Sam Vanacker De vluchtelingen van het opvangcentrum in Poelkapelle krijgen een rondleiding op het terrein van Irie Vibes.
Komend weekend is er reggaefestival Irie Vibes in Kortemark. Het tweedaagse 'low budget'-festival is aan de zestiende editie toe en verwacht meer dan 2.000 bezoekers. Het wordt in goeie banen geleid door een ploeg van 150 vrijwilligers. De jongste aanwinsten zijn vier bewoners uit het opvangcentrum voor vluchtelingen in Poelkapelle. Het wordt hun eerste festivalervaring.

De Afghanen Fardin Wakilzada (17), Mohammadi Bazali (20) en de Palestijn Mohammed Hanoun (24) kwamen gisteren poolshoogte nemen op het festivalterrein langs de Koekelarestraat 16. "Welkom. Weten jullie wat een festival is?" opent Cindy Jonckheere van Irie Vibes de rondleidling. Alleen Hanoun, die laatst in Jordanië woonde, knikt. "Ik ben in Jordanië nog naar een optreden van Mohammed Assaf geweest. Daar was zeker zesduizend man aanwezig. Maar hier in Vlaanderen is de muziek heel anders. Er is zoveel keuze." Cindy legt daarop aan de anderen uit dat het een feest gaat worden met drie dagen lang reggaemuziek en drank. "Weten jullie wie Bob Marley was?", vraagt Cindy. Geen van de drie heeft echter in de verste verte van Bob Marley gehoord en alcohol is in hun thuislanden uit den boze. Maar nieuwsgierig zijn ze wel.

Cindy legt de vluchtelingen een en ander uit.
Sam Vanacker Cindy legt de vluchtelingen een en ander uit.

Fedasil

Het idee om de asielzoekers in te schakelen komt van Cindy, die les geeft aan anderstaligen.


"We profileren ons enerzijds als een milieu- en kindvriendelijk festival, maar anderzijds is het basisidee van Irie Vibes een open geest. Dat idee doen we met dit initiatief eer aan."


Cindy nam contact op met het asielcentrum van Fedasil in Poelkapelle en daar waren ze onmiddellijk enthousiast.


"Een perfecte opportuniteit waarbij onze bewoners hun steentje kunnen bijdragen en terzelfde tijd ook kunnen proeven van het culturele aspect van het festival, wat voor velen van hen wat nieuw is", zegt begeleider Boujema Kasrioui. "Er waren veel van onze bewoners geïnteresseerd, maar uiteindelijk hebben we er vier over gehouden." Pinten tappen zit er niet in, maar de vluchtelingen zullen op zaterdag tussen 12 en 17 uur ingeschakeld worden om toezicht te houden in het kinderdorp en aan de parking tegenover de ingang. Na 17 uur zijn ze vrij om te gaan waar ze willen. Mohammadi Bazali heeft geen flauw idee waar hij zich moet aan verwachten.


"Toen het kamp in Koksijde opgeruimd werd, was er ook een optreden. Misschien dat het beetje zoals toen wordt." De zeventienjarige Fardin kijkt er dan weer naar uit om op de kinderen te passen. "Ik werk graag met kinderen", vertelt hij. "Zo help ik nu ook mee met de speelpleinwerking sinds ik les volg in het MMI."

Kinderdorp

Het kinderdorp waar Fardin straks staat is trouwens helemaal opgetrokken uit gerecycleerde materialen. "We hebben er bewust voor gekozen om geen springkastelen te zetten omdat die zoveel stroom verbruiken", legt voorzitster Lalita Vandeweghe uit. "In de plaats daarvan komt een tentendorp met tipi's en schaduwdoeken waar we djembé- en capoeiraworkshops geven voor de kinderen."

Gratis water

Voorts is er gratis water te krijgen op Irie Vibes en ook het sanitair is gratis, al zal er aan de uitgang wel een collectebus staan voor het goede doel. Afval wordt zoveel mogelijk beperkt, wat volgens Lalita erg geapprecieerd wordt door de buren.


"Per ingeleverde lege beker krijg je een gratis jeton. Ofwel schenk je die jeton aan Vluchtelingenwerk Vlaanderen ofwel spaar je ze en koop je er later een nieuwe pint mee. Of een theetje." De line-up, met onder meer Blackboard Jungle Soundsystem is te raadplegen op de website van Irie Vibes. Een kaartje voor het hele weekend kost 45 euro. Overnachten kan op de camping op wandelafstand. Vanavond donderdag staan er nog geen optredens op het programma, maar het festival opent wel al gratis de deuren voor Kortemarkenaars onder de noemer 'Kortemark Congé'.