Koppel babysitters riskeert strenge straf voor aanranding baby

Een Brugs koppel babysitters verscheen gisterenmorgen voor de Brugse strafrechter op verdenking van aanranding van een baby tussen één en anderhalf jaar oud. De vrouw en haar vriend zouden dronken seks hebben gehad terwijl de baby bij hen in bed lag. Het openbaar ministerie vorderde een strenge straf.

De feiten dateren intussen al van zo'n drie jaar geleden. De 27-jarige vrouw en haar vriend, een dertiger, pasten in 2013 geregeld op het kind, omdat haar moeder daar niet toe in staat was. Het gerecht startte een onderzoek naar het koppel, toen de ex-partner van de mannelijke verdachte een laptop wilde opschonen.

Daarbij stootte zij plots op bezwarende foto's van het koppel en de baby die tussen één en anderhalf jaar oud was. Tijdens één van de oppasbeurten zouden de babysitters flink doorgedronken hebben. Ze belandden in bed en hadden seks met elkaar, terwijl de baby naast hen in bed lag. De speurders onderzochten het materiaal grondig en het parket besloot beide oppassers voor de onderzoeksrechter te leiden. Die hield hen aan op verdenking van verkrachting: een tenlastelegging die het koppel en hun advocate steeds hebben betwist. Volgens hen was er immers nooit sprake van penetratie. Een medisch onderzoek op het meisje bevestigde hun beweringen. Het koppel moest zich zo gisterenmorgen verantwoorden voor aanranding van de eerbaarheid van de baby.

Het openbaar ministerie sprak van 'erge feiten' en vorderde dan ook een strenge bestraffing. De oppassers betuigden hun spijt. "Zij volgen intussen begeleiding voor hun alcoholverslaving en sloten zich ook aan bij de AA (Anonieme Alcoholisten, red.)", zegt hun advocate Olivia Delille. "Ik heb aangedrongen op een werkstraf of een voorwaardelijke celstraf. Het is duidelijk dat mijn cliënten verdere begeleiding zullen volgen."

De ouders van de baby stelden zich burgerlijke partij en vroegen 20.000 euro. "Maar dat bedrag is volgens ons fel overdreven", stelt meester Delille. De rechter velt op 3 oktober een vonnis in de zaak. (SDVO)