Zuidrand staakt massaal mee

VEEL SCHOLEN BLIJVEN OP NATIONALE STAKINGSDAG DICHT

Ook bij Agfa-Gevaert leggen ze maandag het werk neer.
Foto Photo News Ook bij Agfa-Gevaert leggen ze maandag het werk neer.
Onze regio bereidt zich volop voor op de nationale staking van maandag. Onder meer bij Hansen in Edegem en Agfa-Gevaert in Mortsel komen piketten te staan. Maar ook in de scholen wordt massaal gestaakt.

BEDRIJVEN


De staking zal zich maandag goed laten gevoelen bij een groot aantal van de bekendste bedrijven in de streek. Net als met de provinciale staking een maand geleden, worden er bij Agfa-Gevaert in Mortsel piketten opgesteld. Ook bij tandwielkastenfabriek Hansen in Edegem en draad- en kabelproducent Lamifil in Hemiksem zullen maandag piketten staan. In Boom zou de toegang tot het industrieterrein worden geblokkeerd. Zo zou de Industrieweg met de Tunnelweg worden afgesloten, alsook de Rupelweg ter hoogte van de Broekweg/Nielsestraat. "We hopen dat de piketten rekening houden met de bewoners en de anderen die om een of andere reden doorgang moeten krijgen", klinkt het op het gemeentehuis van Boom. "Waar en hoe er precies afgesloten zal worden, weten we niet."


SCHOLEN


In de meeste scholen in onze regio is de stakingsbereidheid erg groot. De Sint-Hubertusschool in Niel, de Gemeentelijke Basisschool De Klim in Schelle en basisschool 't Krekeltje in Boom houden maandag al zeker de deuren dicht. De kinderen van 't Krekeltje kunnen wel worden opgevangen in basisschool De Hoeksteen of in de buitenschoolse kinderopvang. "Onze leerkrachten gaan maandag massaal staken", zegt directrice Pascal Van de Voorde van De Klim in Schelle. "We kunnen niet anders dan de school gesloten houden." Ook de leerlingen van 't Groen Schooltje in Hove, het Sint-Lucia Instituut in Oelegem en de Jan Frans Willemsschool in Boechout kunnen maandag niet naar school. In Kontich blijven maandag het Sint-Jozef Insituut én de kleuterafdeling van de Abraham Hansschool toe. Op het Sint-Ritacollege worden de examens die voorzien waren, uitgesteld. "Er zullen te weinig leerkrachten opdagen", klinkt het daar. "Maar we gaan wel opvang voorzien voor de leerlingen."


DE LIJN


Bij De Lijn én de pachters van de vervoersmaatschappij is de actiebereidheid zeer groot. Op de website (www.delijn.be) zijn er updates vanaf 6 uur.


SHOPPING CENTRA


Alle winkels in Wijnegem Shopping Center zijn geopend van 10 tot 20 uur. Ook de meeste winkels op de Meir, in de Stadsfeestzaal en het Grand Bazar Shopping Center blijven open.


SUPERMARKTEN


In heel Antwerpen staan stakingspiketten opgesteld aan supermarkten van Carrefour, Delhaize, Lidl, Albert Heijn, Colruyt. Welke winkels volledig dichtblijven, kunnen de vakbonden nog niet zeggen. Makro in Deurne en de hypermarkten van Carrefour in Borsbeek, Burcht en Schoten doen hun deuren maandag sowieso niet open.


LUDIEKE ACTIES


De nationale staking inspireert sommigen ook tot ludieke acties. Zo legt het personeel van woon- en zorgcentrum Zonnetij en Zonnewende in Aartselaar maandag een half uur het werk neer om een 'Bomma-race' te organiseren. De deelnemers worden verdeeld in teams en moeten uitgerust met rollators of rolstoelen zo snel mogelijk een parcours afleggen. De Antwerpse zangeres Slongs Dievanongs en stand-up comedian Nigel Williams komen de actie ondersteunen en mogen achteraf een trofee uitreiken aan de winnaars van de 'Bommarace'.