Van nonnenwasserij tot Cultuurhuis

Enkele honderden genodigden en nieuwsgierigen woonden zaterdagnamiddag de feestelijke inhuldiging van het Cultuurhuis Altena bij. Bij het zien van het resultaat werden hun ogen wijd opengetrokken.

De wasserij van het vroegere nonnenklooster, waarvan de bovenverdiepingen bouwvallig waren, werd in twee jaar tijd omgetoverd tot een mooi maar vooral functioneel cultuurhuis. “En met respect voor de geschiedenis”, zoals burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA) zei.

Nonnen van de wasserij ontvangen bezoekers met zeepbellen
Marc Ceulemans Nonnen van de wasserij ontvangen bezoekers met zeepbellen

In die context werden de bezoekers verwelkomd door vrijwilligers in nonnenkleren die zeepbellen in het rond bliezen. Omdat er nog geen uitbater werd gevonden moeten de keuken en cafétaria nog worden ingericht.

De inhuldiging gebeurde ditmaal niet met het doorknippen van een lint, maar met trompettengeschal door de Academie Muziek, Woord en Dans van de afdeling Mortsel-Kontich.

De aanzet van de plannen werd al gegeven door vorig schepen van Cultuur Annemie Kempenaers (Open Vld). Door het wijzigen van het gemeentebestuur werden die door huidig schepen Veerle Van Dyck (Dorpslijst Sander) met genoegen overgenomen. Gedurende 2 jaar volgde zij de werken nauwgezet op. In haar speech benadrukte en dankte zij de onontbeerlijke hulp die ze kreeg van een team trouwe medewerkers.

Schepen Van Dyck, tweede links, met een deel van haar trouwe medewerkers
Marc Ceulemans Schepen Van Dyck, tweede links, met een deel van haar trouwe medewerkers

“Toen ik de plannen van mijn voorganger overnam, was er nog geen echte invulling. Samen met de burgemeester, toen nog schepen van Patrimonium, schreven wij de renovatie verder uit en lieten de architecten hun werk doen”, begon Veerle Van Dyck haar toespraak.

“Dat in het landhuis een foyer ging komen voor de bezoekers van de kapel, werd heel snel duidelijk. Het idee om de Academie van Muziek, Woord en Kunst naar hier te laten komen, begon te borrelen.

Academie heeft zich al gesetteld  

De academie heeft zich al gesetteld
Marc Ceulemans De academie heeft zich al gesetteld

De Academie reageerde heel opgetogen. Vijftig jaar na hun ontstaan in Kontich verhuisde ze naar het landhuis dat nu hun vaste stek is geworden. En dat het hun geen windeieren heeft gelegd, getuigt de sterkte groei die de Academie dit schooljaar kende. Het aantal leerlingen steeg van 181 naar 257”, zegt schepen Van Dyck trots.

Hoogtevrees

De start in oktober 2016 begon met het strippen van het vroegere landhuis. “Wanneer je in die tijd op de zolderverdieping moest zijn, moest je zonder hoogtevrees de stelling langs buiten beklimmen. In de zomer van 2017 startten de renovatiewerken met het steken van balken, het metsen van muren en het leggen van vloeren. Het zichtbaar worden van dit atrium zal mij steeds bijblijven. Het landhuis kreeg een hart”, aldus schepen Van Dyck.

Nonnen beelden het werk in de vroegere wasserij uit, onder toezicht van een mijnheer pastoor
Marc Ceulemans Nonnen beelden het werk in de vroegere wasserij uit, onder toezicht van een mijnheer pastoor

Nadien volgde het plaatsen van Franse dakvlakramen en historische ramen in combinatie met het Franse dak.

De renovatiekost werd aanvankelijk aanbesteed voor 1.9 miljoen euro. Maar burgemeester Bart Seldeslachts acht het niet uitgesloten dat er nog een aantal bijkomende kosten zullen volgen, die aanvankelijk niet gepland waren.

Schepen Van Dyck drukte ten slotte de vurige wens uit dat haar opvolgers het resterende werk met dezelfde ambitie zullen verder zetten. Vanaf 1 januari verhuist zij naar de oppositiebanken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.