Tuinen van omwonenden bevatten asbestvezels na zware loodsbrand

Loods stond in lichtelaaie
Marc De Roeck Loods stond in lichtelaaie
Door de brand in de loods achter supermarktketen Carrefour op de Mechelsesteenweg vorige week woensdagnacht zijn er kleine asbestdeeltjes in de tuinen van de omwonenden terechtgekomen. Het dak van asbest platen is door de hitte geïmplodeerd, waarna asbestvezels in het rond vlogen.

Een deskundige kwam na de brand ter plaatse en bakende een gebied af waarin mogelijk asbestvezels liggen. Het gemeentebestuur heeft de bewoners aangeraden de tuinen in de ‘gevaarlijke zone’ zo weinig mogelijk te betreden. De gemeente Kontich benadrukt echter dat er geen acuut gevaar is voor de gezondheid. “Maar om alle risico’s voor je gezondheid uit te sluiten en geen asbestvezels in te ademen, vragen we zelf geen opruimingswerken uit te voeren en alles in je tuin onaangeroerd te laten liggen”, zegt het gemeentebestuur.

Dit is alles wat er overblijft van de loods.
Benoit De Freine Dit is alles wat er overblijft van de loods.

“Meteen na de brand hebben we een deskundige aangesteld die de tuinen heeft onderzocht. Hij heeft de verdachte vezels meegenomen voor analyse. In een aantal tuinen binnen de gevarenzone bleken geen asbeststukken te liggen. Die zullen we dan ook vrijgeven. We wachten nu op een plan van aanpak van de deskundige om alles op te ruimen. We gaan wachten niet op de tussenkomst van de verzekering. De gemeente gaat zelf een firma aanstellen en de kosten voorlopig op ons nemen. Deze firma zal naast de tuinen ook de daken van de huizen asbestvrij maken. We hopen dat dit nog deze week kan gebeuren”, hoopt Johan Asselberghs, hoofdmedewerker Duurzaamheid & Milieu. “De eigenaar van de site moeten zelf instaan voor het opruimen van het asbest. Het asbest daar zijn grotere stukken die niet meer ronddwarrelen”, weet Asselberghs.

De afgebakende zone.
RV De afgebakende zone.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.