Politieman moet 12 jaar naar cel: hij probeerde zijn
vroegere buurvrouw te doden met rattenvergif in praline

Politieman Tim D. H.
rr Politieman Tim D. H.
De 39-jarige politieman Tim D.H. uit Kontich is tot 12 jaar cel veroordeeld, omdat hij tot twee keer toe zijn vroegere buurvrouw van 85 probeerde te vergiftigen in het woonzorgcentrum Sint-Jozef in Rumst. “Uw nietsontziende geldhonger dreef u ertoe om een einde te maken aan het leven van de kwetsbare oudere dame”, oordeelde de rechter. De vader van Tim D.H. die hielp een testament vervalsen, krijgt één jaar cel.

Op 12 mei 2017 verwittigde het slachtoffer, de toen 85-jarige Betty H., de verpleging van het woonzorgcentrum Sint-Jozef in Rumst. Volgens haar zat er een vreemde substantie in haar glas water. Een dag later werd de politie erbij gehaald. Uit de eerste vaststellingen bleek het water troebel en verspreidde het een sterke geur.

H. verdacht onmiddellijk Tim D.H. Haar voormalige buurjongen in Duffel was altijd een steun en toeverlaat geweest: hij had geholpen met de verkoop van haar appartement, regelde haar financiën, zorgde voor haar kat en bracht bezoekjes in het rusthuis. De man werkte als politieman bij de lokale politie van Antwerpen. 

Praline

Maar eind 2016 was H. iets vreemds beginnen merken. Telkens nadat Tim D.H. in het rusthuis op bezoek was gekomen, zag haar glas water troebel en rook het erg vies. Rond Kerstmis was ze zelfs een keertje beginnen bibberen en braken na het eten van een praline die ze van Tim D.H. had gekregen.

Toen uw ‘investering’ in de oude dame niet meer rendeerde omdat de kosten in het rusthuis opliepen, probeerde u haar te vergiftigen’.

De openbare aanklager

De politie nam op 13 mei 2017 op de kamer van H. een doosje pralines, twee suikerklontjes en een fles water in beslag. Ook de praline met gemanipuleerde verpakking, die in een zijvakje van de ijskast was gevonden, nam de politie mee. Bij Tim D.H. thuis werden drie plastic flesjes meegenomen, alsook zijn laptop, gsm en tal van documenten die betrekking hadden op zijn vroegere buurvrouw.

Rattenvergif

Onderzoek door het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) wees uit dat in de fles water en in de suikerklontjes sporen van white spirit zaten. In de praline - een bonbon die uit twee helften bestaat en makkelijk terug aan elkaar gekleefd kan worden - zat dan weer een blauwe substantie. Rattenvergif, zo bleek. 

Op de computer zagen de speurders dat Tim D.H. informatie had gezocht op de website www.gezondheid.be in de rubriek “Vergiftiging door huishoudproducten’”  

Tim D.H. was volgens de procureur uit op de centen van Betty H. . Als haar vertrouwenspersoon had hij geleidelijk de controle over haar financiën verworven. Hij zou haar aanzienlijke geldbedragen ontfutseld hebben via schenkingen waar ze niets van afwist, de verkoop van beleggingen, het afkopen van haar uitvaartverzekering. Alles samen is er sprake van ongeveer 180.000 euro. “Maar de kosten van het rusthuis liepen hoog op en de beklaagde besefte dat hij, als hij nog iets wilde overhouden, snel moest handelen. Hij stelde een vals testament op waarin hij de grootste begunstigde werd en vanaf kerst 2016 begon hij haar te vergiftigen”, zei procureur Kim De Laet.

Acht pogingen tot vergiftiging

De rechters zijn overtuigd dat Tim D.H. inderdaad  de bedoeling had om het 85-jarige slachtoffer te vermoorden. Slachtoffer H. maakte minstens 8 keer melding van een vreemde geur, van misselijk worden of braken bij het drinken van water of fruitsap, of bij het eten van pralines. 

De rechters stellen vast dat twee van de acht gemelde ‘pogingen tot vergiftiging’ bewezen zijn. “Stap voor stap hebt u het vertrouwen gewonnen van de bejaarde dame. U hebt haar geïsoleerd van haar omgeving en haar bezittingen eigen gemaakt. Toen de rendabiliteit van uw “investering” in de bejaarde dame in het gedrang dreigde te komen, besloot u te proberen een einde aan haar leven te maken. Zo wilde u zich eigen maken van haar volledig vermogen. Haar geld had u al op uw eigen rekening gezet en wat overbleef aan vermogen zou u toekomen middels een vervalst testament.  Deze feiten getuigen van een extreem gebrek aan respect voor het menselijk leven en de eigendommen van slachtoffer H.” 

Tim D.H. wordt over de volledige lijn schuldig bevonden. Ook zijn vader die hielp met het vervalsen van het testament - hij bootste het handschrift van slachtoffer H. na - wordt schuldig bevonden. 

Tim D.H. krijgt een celstraf van 12 jaar effectief. Zijn vader is veroordeeld tot 1 jaar celstraf.  Het bejaarde slachtoffer krijgt een morele en materiële schadevergoeding van 180.000 euro toegekend. 

De uitspraak kwam hard aan bij de hoogzwangere echtgenote van Tim D.H. die samen met zijn moeder in de rechtszaal aanwezig was. 
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  Poging tot moord = 12 jaar. Je eigen kind vermoorden = 5 jaar. Je drie kinderen vermoorden dan wordt je enkel geïnterneerd in een psychiatrische instelling. De uitleg zal zijn dat het verschil daartussen de gewone man niet kan begrijpen. Wij hebben daarvoor niet gestudeerd.

 • Hilde Eykens

  Die heeft een voorbeeldfunctie en zou daarmee nog veel zwaarder gestraft moeten worden, al goed dat hij Vermassen niet kon betalen anders zou het oude vrouwtje nog de schuld krijgen om wat hij gedaan heeft. In elk beroep zijn er rotte appels , mijn respect voor de agenten die hun werk wel serieus nemen.

 • Benny Winters

  Poging tot moord = 12 jaar. Je eigen kind vermoorden = 5 jaar

 • Cecarine De Smet

  Walgelijke vent, alsook uw vader. Een welverdiende straf, en hopelijk ontslag als politie agent, want je bent niet waardig een politie agent te zijn!!! Mijn respect voor politie is en blijft onveranderd

 • paul piens

  dank u stomme idioot om het beroep dat ik altijd graag heb uitgeoefend weer eens in en een slecht daglicht te stellen. Alles voor en beetje geld. En weer komt onze goede naam weer negatief in beeld dank zij één krapuul.