Niet alle jeugdspelers kunnen aan de bak bij voetbalclubs

K. Kontich FC en FC VDP Sport, de twee grootste voetbalclubs van Kontich, kunnen niet alle jeugdspelers opnemen in hun rangen. Door het succes van de Rode Duivels is de voetbalsport enorm populair geworden. Bij FC VDP Sport is er bovendien een tekort aan voetbalvelden.

De twee clubs brengen samen 700 jeugdspelers tussen de lijnen tijdens de competitie. K. Kontich FC telde 6 jaar geleden 75 jeugdspelers. Nu zijn er dat 300. De redenen voor het tekort aan plaatsen zijn verschillend. "De jeugdtrainers worden nu onderworpen aan strenge voorwaarden. Vroeger kon elke voetballer trainer worden. Nu moeten ze een opleiding volgen. Belangrijk is ook dat wij sinds twee jaar beschikken over een kunstgrasveld, waardoor er in ideale omstandigheden kan gevoetbald worden. Wij hebben geen wachtlijst en trachten zoveel mogelijk spelertjes aan de sluiten. Dat kan via onze website", legt clubvoorzitter Wim Claes uit.

Te weinig velden

Bij FC VDP Sport heeft het fenomeen te maken met een tekort aan voetbalvelden. Een vijftal jaren geleden beschikte de club nog over 5 terreinen, waarvan er 3 werden gepacht. Na de pachtperiode wilde de eigenaar zijn grond terug. Als oplossing werd er met steun van de gemeente een kunstgrasveld aangelegd zodat er het ganse jaar kan geoefend en gespeeld worden. "Wij hebben een wachtlijst met 120 kandidaat-spelertjes. In het begin van het seizoen worden er 24 spelertjes ingeschreven. Tijdens het seizoen haken er 40 à 50 af. Spelertjes tot 15 jaar die op een of andere manier connecties hebben met de club, zoals een familielid dat reeds bij ons heeft gevoetbald, krijgen de voorkeur om zich alsnog aan te sluiten", aldus voorzitter Chris Gernay. (CML)