Kunstenaar Pol Pazmany maakt 'Sterretjesboom' in ijzerwerk

Kunstenaar Pol Pazmany en schepen Van den Eynde aan de Sterretjesboom.
Foto De Freine Kunstenaar Pol Pazmany en schepen Van den Eynde aan de Sterretjesboom.
De Kontichse kunstenaar Pol Pazmany legt de laatste hand aan zijn kunstwerk dat bestaat uit een 'sterretjesboom' in ijzerwerk. De 3,5 meter hoge boom staat centraal in de sterretjesweide, achteraan op het kerkhof, naast de kindergraven.

"Met de sterretjesweide en sterretjesboom wil de gemeente de ouders een rustige plek aanbieden waar zij waardig afscheid kunnen nemen van hun levenloos geboren kindje. De ouders kunnen een sterretje laten wapperen in de boom, met de naam van hun kindje. Er hangen al 10 vlaggetjes in de boom. We hopen dat een bezoek aan de sterretjesweide ouders warmte en steun bieden in deze moeilijke periode", aldus schepen van Burgerzaken Marleen Van den Eynde (N-VA).


Het oorspronkelijk initiatief kwam van wijlen schepen Anja Rens. Haar opvolgster Marleen Van den Eynde gaf het project gestalte.


"De sterretjesboom werd gesmeed uit 110 stangen van 5 mm dik, uit betonijzer. Ze zijn in elkaar gevlochten en gelast. Het kunstwerk werd aan een betonblok vastgemaakt, die 25 cm in de grond steekt.


Het ijzerwerk wordt niet gegalvaniseerd of geschilderd. Het is de bedoeling dat het gaat roesten, waardoor het een symbolische waarde krijgt met betrekking tot dit project", legt Pal Pazmany uit.


Op 10 december, tijdens 'Wereldlichtjesdag', vindt de inhuldiging van de 'Sterretjesweide' met de boom plaats. (CML)