Het bruist altijd bij Mireille, Raphaël en hun zes kinderen

CONGOLEES-ANGOLESE FAMILIE SCHITTERT IN NIEUW VRT-PROGRAMMA

De sterren van 'Het Gezin': papa Raphaël (52), mama Mireille (46) en hun kroost.
Foto Benoit de Freine De sterren van 'Het Gezin': papa Raphaël (52), mama Mireille (46) en hun kroost.
De kijkers van één kunnen woensdagavond om 20.40 uur kennis maken met het reilen en zeilen van het Kontichse gezin van Mireille en Raphaël Dolet. 'Het Gezin' is een nieuwe reeks van de VRT.

Het gezin Dolet woont in het centrum van Kontich en telt zes kinderen: 3 dochters en evenveel zonen. In de woning gaat er gezellig aan toe. Iedereen springt voor elkaar in de bres. Maar het gezin kreeg af te rekenen met één grote tegenslag.

Uit het programma: bidden voor het eten...
© VRT Uit het programma: bidden voor het eten...

Zwaar ongeval

Zoon Chrisvie (12), liep zes jaar geleden een zwaar hersenletsel op. Hij werd met zijn fiets aangereden door een auto, toen hij van de speeltuin kwam. Het ongeval gebeurde bijna recht over het huis van de familie. Dankzij Bart Pasmans, jeugdtrainer van FC Kontich, kon Chrisvie snel gereanimeerd worden. Het voetbalveld ligt nabij de plaats van het ongeval.


Chrivie is nog niet volledig hersteld van zijn verwondingen. "Hij kan al wel meetrainen. Maar competitievoetbal lukt hem nog niet. Wij volgen hem nauwlettend op en hopen dat hij zo snel mogelijk in competitie kan meespelen", zegt Wim Claes, voorzitter van FC Kontich en tevens gemeenteraadslid.


De ouders, mama Mireille (46) en papa Raphaël (52), werden respectievelijk in Angola en Congo geboren, waar ze ook hun studies afwerkten.

...of ravotten in de zetel.
© VRT ...of ravotten in de zetel.

Negen jaar

Maar door het strenge regime in het land zagen ze geen verdere toekomst in Afrika. Vooral mama Mireille die als verpleegster in militaire ziekenhuizen werkte, was gefascineerd door het leven in Europa.


"Wij hoorden slechts van drie steden spreken: Amsterdam, Brussel en Parijs. Wij konden toen enkel een visum krijgen voor Amsterdam. Later zijn we met een overstap in Antwerpen in Kontich terechtgekomen. Wij wonen hier nu 9 jaar en voelen ons heel gelukkig". zegt mama Mireille, die nachtverpleegster is in het zorgcentrum Zonnestraal in Lint.


Hun oudste dochter Nadege (24) werd in Luanda, de hoofdstad van Angola, geboren. Ze was 3 maanden toen haar ouders naar Amsterdam verhuisden. Ze volgt een opleiding als sociaal werkster. Omdat haar moeder 's nachts werkt, neemt zij het merendeel van de organisatie van het gezin op zich. Ook haar jonge zussen Abigail (11), Aaliya (4) en zelfs broer Weston (20) springen mee in de bres.

Passie voor mode

De grote passie van Nadege is mode. Samen met haar vriend Eli Nzembi (29) organiseerde ze eind oktober haar eerste modeshow in zaal Altena in Kontich.


Het werd meteen een groot succes.


"Wij gaan elk jaar naar de Fashion Week" in Parijs. Wij vragen ons af waarom die in België niet kan georganiseerd worden. Antwerpen staat toch bekend als modestad? Daarom willen wij de komende jaren op verschillende plaatsen zo'n Fashion Week organiseren", kondigt Nadege aan.


Dat de voetbalmicrobe de familie te pakken heeft bewijst ook zoon Jossua, die bij de U17 van KV Mechelen speelt. Hij werd al geselecteerd voor jeugdwedstrijden met de Rode Duivels.


De familie huurt nu een huis. Maar ze dromen van een eigen stekje, dat groot genoeg is voor 8 personen en beschikt over een grote tuin. "De jongsten hoeven dan niet op straat te spelen. En de andere gezinsleden kunnen er in de zomer van genieten", aldus Nadege.