Handelsvereniging Vank doet voorstellen om het verlies van handelaars te verzachten

Bestuur handelsvereniging VANK
Klaas De Scheirder Bestuur handelsvereniging VANK
De Handelsvereniging Vank, die weliswaar gestopt is met haar activiteiten, maar nog steeds opkomt voor de belangen van de Kontichse handelaars, heeft naar aanleiding van het coronavirus enkele voorstellen aan het gemeentebestuur gedaan, die hun financieel verlies toch enigszins wat verzachten.

Zo vraagt de Vank dat het gemeentebestuur de gemeentebelastingen voor handelaars en KMO’s tijdelijk zou bevriezen. Elke inwoner te verrassen met een Kontichbon ter waarde van 10 euro, zodat de plaatselijke economie bij het opnieuw openen van hun handelszaak een extra boost krijgt. Hierbij verwijst het Vank-bestuur naar de gemeente Kalmthout, die dit initiatief neemt. “Ook de gemeente Sint-Katelijne Waver neemt heel wat gunstmaatregelen in het belang van de middenstand”, weet Vank-voorzitter Oswald Vansintejan.

Verder dringt de Vank bij het gemeentebestuur erop aan dat het verspreiden van niet geadresseerd reclamedrukwerk, de zogenaamde huis-aan-huis bedeling voor onbepaalde tijd niet te belasten.

“Wij laten de handelaars niet in de steek”

“We zullen de voorstellen van de middenstandsvereniging niet zo maar naast ons neerleggen. Wij zijn er ten volle van bewust dat onze handelaars het in deze tijd heel moeilijk hebben en zullen ze niet in de steek laten. Maar de voorstellen moeten wel financieel en praktisch haalbaar zijn. Wij hebben al beslist om de belasting op de bedrijfskracht en de bedrijfsruimte al voorlopig op te schorten. Verder hebben wij bij de apothekers al plexiglas op hun toonbank laten installeren”, klinkt het vanuit het schepencollege, dat wel het voorstel van het uitreiken van de Kontichbons niet realistisch vindt.

“Het voorstel van de Vank betreffende de Kontichbons, zou een financiële impact hebben van 210.000 euro. Bovendien gaat het ongetwijfeld over een ongelijke verdeeldheid van de bonnen bij de verschillende winkels. Sommige ondernemers zullen veel bons ontvangen, terwijl er bij anderen er met geen enkele cheque zal aangekocht worden.”