Gemeente plaatst vogel- en vleermuiskasten in strijd tegen processierups

Een van de vogelkasten
/ Een van de vogelkasten
In het kader van biodiversiteit en de natuurlijke bestrijding van de processierups, start de gemeente met het plaatsen van vogel- en vleermuiskasten. “Samen met een lid van Natuurpunt en onze dienst dierenwelzijn hebben we een voorstel uitgewerkt, niet alleen voor het hangen van nestkastjes voor de koolmezen, maar ook voor de mussen, spreeuwen, pimpelmezen én de vleermuis”, legt schepen voor Dierenwelzijn Marleen Van den Eynde (N-VA) uit.

“De bestrijding van de processierups kost de laatste jaren heel wat geld en dit gaat de komende jaren niet verbeteren. Bovendien bieden de huidige bestrijdingsmethoden geen blijvende resultaten op langere termijn en zijn ze eerder een vorm van symptoombestrijding”, weet Marleen Van den Eynde.

‘De koolmees is een natuurlijke vijand van de eikenprocessieruspen. Het is aangetoond dat ze ook de nesten met eikenprocessierupsen te lijf gaan’, aldus Van den Eynde.

Volgens de schepen is het de bedoeling om ook meer nestruimte te voorzien op plaatsen waar ze momenteel geen of weinig nestgelegenheid vinden.

“Natuurlijke nestplaatsen worden schaarser, hierbij kunnen kunstmatige nestgelegenheden het gebrek aan natuurlijk aanbod compenseren”, zegt ze.

“De begraafplaats in het Centrum en de Academie voor Schone Kunsten zullen als eerste aan bod komen. Op deze manier draagt de gemeente haar steentje bij aan het verbeteren van de biodiversiteit”, aldus schepen Van den Eynde nog.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.