Gemeente betaalt afkoppelen riolering tot maximum 1.000 euro.

Inwoners die in een straat wonen waar een gescheiden riolering wordt aangelegd en wier aansluitking moet worden afgekoppeld, kunnen erop rekenen dat de gemeente voor 100 procent de kosten betaalt van de werken op privégrond. De gemeente betaalt weliswaar maximum 1.000 euro.

"Met de subsidieregeling zijn we van het hele 'dekkingsgebied' van Rio-Link de meest voordelige gemeente", zegt schepen voor Openbare Werken Willem Wevers (N-VA). Europese en Vlaamse regelgeving bepaalt dat bewoners die in een straat wonen waar een gescheiden afvoerstelsel wordt aangelegd, verplicht moeten worden afgekoppeld. Nadien worden het afvalwater en het regenwater gescheiden afgevoerd.

De werken op privégrond moeten de eigenaars laten uitvoeren of zelf uitvoeren. Dat kan door een aannemer uit de reguliere sector of uit het raamcontract van Aquafin met Rio-Link. Werken die boven de grond worden uitgevoerd, zoals het leggen klinkers, zijn niet in het subsidiereglement begrepen.

Bij elk huis gaat een afkoppelingsdeskundige van Aquafin langs om te bekijken in overleg met de eigenaars welke werken nodig zijn.

Het nieuwe subsidiereglement is ook van toepassing op lopende en toekomstige projecten. Daaronder vallen de Edegemsesteenweg, Beemdenlaan, Waarloosveld, Nieuwstraat, Schoolstraat, Schuttershofstraat, Scheihagenstraat en de Koningin Astridlaan. (CML)