Dorpslijst Sander voelt zich gepakt door N-VA

Eerste schepen Joost Fillet van Dorpslijst Sander.
Foto Marc Ceulemans Eerste schepen Joost Fillet van Dorpslijst Sander.
Dorpslijst Sander reageert met veel onbegrip op de beslissing van N-VA, die de coalitie met hen niet wil verderzetten.

"Als coalitiepartner in de meerderheid moeten we helaas plaats ruimen. N-VA sloot een akkoord met Open Vld om Kontich te besturen tot 2024", zucht een ontgoochelde eerste schepen Joost Fillet.


Al voor de verkiezingen had Dorpslijst Sander gehoopt om samen met N-VA verder te besturen. "Het verderzetten van de coalitie met N-VA heeft het voordeel van de continuïteit waardoor tijd gewonnen kan worden", klonk het toen.


Bij N-VA waren er andere geluiden te horen. "Enkele belangrijke standpunten, zoals bewakingscamera's, een ondergrondse parking en de noordelijke verbindingsring, liggen te ver uit elkaar om de coalitie verder zetten", luidde het daar.

Behoorlijk ongerust

Sander kon met zijn vijf zetels de score van 2012 handhaven. Veerle Van Dyck, Wim Annaert, Joost Fillet, Marjan De Nayer en Greet Blommaert zijn rechtstreeks verkozen raadsleden.


"Deze coalitie van de minste weerstand, maakt ons behoorlijk ongerust. Wij zien de keuze van N-VA als een continuïteitsbreuk ten nadele van onze gemeente", vreest Joost Fillet.


Verder vreest de Dorpslijst de teloorgang van het duurzaamheidsbeleid dat naar eigen zeggen van de grond kwam dankzij de visie en de inzet van schepen Annaert.


"Maar onze grootste bezorgdheid gaat naar het welzijnsbeleid en de zorg voor de mensen die dat het meeste nodig hebben, waar ikzelf en ook verschillende van onze raadsleden werk van maakten", betreurt Joost Fillet.

Andere projecten nastreven

"Vanuit de oppositie zullen we onze thema's blijven behartigen. Wel zullen we onze voorstellen luider en scherper laten klinken, maar we vrezen dat ons pleidooi op onbegrip zal stuiten van de nieuwe bestuurders, die geheel andere projecten nastreven", aldus Joost Fillet nog.


(CML)