Dochter van Scoutsstichter Antoine Cols eregast op honderdjarig jubileum

Jeroentje Kapoentje deed de geschiedenis van honderd jaar Scouts uit de doeken tijdens de trektocht van zeven kilometer.
Laenen Jeroentje Kapoentje deed de geschiedenis van honderd jaar Scouts uit de doeken tijdens de trektocht van zeven kilometer.
Honderd jaar is het al geleden dat de Kontichse notaris Antoine Cols de 28ste Sint-Maarten Scouts oprichtte. Het jubileum werd zaterdag onder honderd zonnen gevierd met een optocht door het dorp, een eetfestijn voor meer dan zevenhonderd hongerigen, een zelfgemaakte waterglijbaan en optredens rond een groot kampvuur. Marie-Anne Cols (83), dochter ván, was de eregast op het feest.

Leden, leiding, ouders en een grote delegatie oudleiders startten zaterdag met een tocht van zeven kilometer door het dorp. Op verschillende stopplaatsen kwamen de trekkers meer te weten over hun eigen Scoutsgroep door de verhalen van Jeroentje Kapoentje. Die wist te vertellen dat de Kontichse Scouts al 65 jaar op hetzelfde terrein vertoeft aan de Kruisschanslei en dat de 28ste Sint-Maarten honderd jaar geleden werd opgericht door notaris Antoine Cols. Dezelfde Cols kocht indertijd het enorme terrein De Kluis in Oud-Heverlee voor Scouts & Gidsen Vlaanderen. Toen de notaris nog leefde hield de Scouts elk jaar een optocht naar zijn woning om hem te bedanken. Nog jarenlang heeft Cols de jeugdbeweging bijgestaan met raad en daad. “Hij was de peetvader van onze Scouts”, zei Jeroentje Kapoentje.

De Scouts sjorde zelf een waterglijbaan bij elkaar op het feestterein.
Laenen De Scouts sjorde zelf een waterglijbaan bij elkaar op het feestterein.

Marie-Anne, de dochter van Cols, was zaterdag de eregast op het eetfestijn dat aansloot op de tocht. “We zijn vereerd dat ze op 83-jarige leeftijd nog naar ons feest is afgezakt”, zegt de organisatie. “Naast de leden en leiding hadden nog eens zevenhonderd personen zich ingeschreven om te komen eten. Ze was daar echt enorm van onder de indruk.”

Het feest werd zaterdagavond afgesloten met optredens rond een groot kampvuur.

Leiders en sympathisanten van de Scouts. Met onderaan Marie-Anne (83), dochter van oprichter Antoine Cols.
rv Leiders en sympathisanten van de Scouts. Met onderaan Marie-Anne (83), dochter van oprichter Antoine Cols.
Willem Wevers (N-VA), schepen voor jeugd, waagde zich ook aan een ritje op de zelfgemaakte waterglijbaan.
Laenen Willem Wevers (N-VA), schepen voor jeugd, waagde zich ook aan een ritje op de zelfgemaakte waterglijbaan.
De wandelaars kregen allemaal een broodje bij aankomst op het feestterrein.
Laenen De wandelaars kregen allemaal een broodje bij aankomst op het feestterrein.
Dolle pret op de zelfgemaakte waterglijbaan.
Laenen Dolle pret op de zelfgemaakte waterglijbaan.
De Scouts begon de feestdag met een trektocht van zeven kilometer.
Laenen De Scouts begon de feestdag met een trektocht van zeven kilometer.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.