De Ronde van Freek in Kontich: "Blij dat Waarloos gespaard is gebleven van grootstedelijk gebied"

Kontich minst groene gemeente? Realiteit versus perceptie

2018/10/01, Kontich, Belgium. VTM-nieuwsanker en journalist Freek Braekman gaat op ronde door Vlaanderen naar aanloop van de verkiezingen. Hier spreekt hij met Joris Dirckx.
Benoit De Freine 2018/10/01, Kontich, Belgium. VTM-nieuwsanker en journalist Freek Braekman gaat op ronde door Vlaanderen naar aanloop van de verkiezingen. Hier spreekt hij met Joris Dirckx.
De 'Ronde van Freek' is gisteren met haar ploeg neergestreken in Kontich. Journalist Freek Braeckman en zijn team kwamen zich vergewissen van het groen in de gemeente. Kontich zou immers één van de minst groene gemeenten van Vlaanderen zijn.

"Tja, die stelling is niet statistisch onderbouwd", zegt Freek. "We haalden de gegevens bij de gemeentemonitor en gingen voort over de tevredenheid van de bewoners."

In de voormiddag vloog een drone over Kontich om het gebied te filmen. Uit die beelden kon je afleiden dat - in tegenstelling tot populaire beweringen - het toch niet zo slecht gesteld is met het groen in Kontich. Al is 25 procent van de gemeente wel verhard. "Veel van dat groen bevindt zich op pleinen, zoals hier op het Sint-Martinusplein, wat voor veel mensen een vertekend beeld geeft", verduidelijkt Freek.

Joris Dirckx (43) woont in de Hoge Akker, nabij de verkaveling Schaepenhaegen. "Toen ik hier kwam wonen, was Schaepenhaegen een stuk ongeschonden natuur, temidden van omliggende woningen. Dit is veranderd in 2008 en 2009 toen Kontich in het grootstedelijk gebied werd opgenomen, wat interessant werd voor de bouwpromotoren. Het gemeentebestuur kon de verkaveling niet tegenhouden, maar heeft het dossier naar zich toegetrokken zodat de verkaveling nu het maximum aan groen krijgt", zegt Joris.

'Mijn grote frustratie is dat je niet weet wanneer je langs een groene weide rijdt, hoe die ingekleurd is op het gewestplan. Ik ben heel tevreden dat Waarloos gespaard is gebleven van het grootstedelijk gebied. Het verschil is duidelijk te merken", aldus Dirckx nog.

Anderzijds is Joris heel tevreden dat Natuurpunt samen met de gemeente ervoor zorgde dat er een aantal natuurgebieden werden aangelegd. (CML)

Meer weten over de Ronde van Freek? https://www.derondevanfreek.be/

2018/10/01, Kontich, Belgium. VTM-nieuwsanker en journalist Freek Braekman gaat op ronde door Vlaanderen naar aanloop van de verkiezingen. Hier spreekt hij met Joris Dirckx.
Benoit De Freine 2018/10/01, Kontich, Belgium. VTM-nieuwsanker en journalist Freek Braekman gaat op ronde door Vlaanderen naar aanloop van de verkiezingen. Hier spreekt hij met Joris Dirckx.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.