Bijna zeker geen appartementen op plaats van herberg In de Fortuin

Bijna zeker is dat er geen appartementen komen. Is nog geen zekerheid over het behouden van de voorgevel.
Benoit De Freine Bijna zeker is dat er geen appartementen komen. Is nog geen zekerheid over het behouden van de voorgevel.
Er is nog geen definitieve beslissing over de verbouwing en het uitzicht van de legendarische herberg In de Fortuin. Zoals het er nu uitziet, zullen er geen appartementen komen. 

In de Fortuin ligt pal in het centrum van Kontich en heeft een rijke en indrukwekkende geschiedenis. Vele Kontichnaren, maar ook mensen van buiten de gemeente, hadden er hun vaste stek tot de sluiting eind januari.

De brouwerij Alken-Maes diende nog geen aanvraag tot bouwvergunning in. “Maar dat zal hoogstwaarschijnlijk nog wel voor de zomervakantie gebeuren”, klinkt het bij de dienst Vergunningen van het gemeentebestuur. Tussen het schepencollege en Alken-Maes waren er al wel voorbesprekingen. Daaruit is gebleken dat er geen appartementen komen, zoals door vele Kontichnaren werd gevreesd. In de huidige omstandigheden zal het complex bestaan uit een café, een brasserie, een feestzaal en een kantoor.

“Het gebouw komt niet voor op de lijst van het bouwkundig erfgoed. Het maakt ook geen deel uit van een dorps- en of stadsgezicht” zegt de Omgevingsambtenaar.

Volgens schepen Karel Van Elshocht (Open Vld), bevoegd voor Omgeving, komt er ook een terras. Op de verdieping zouden de feestzaal en een bureel voor de uitbater een plek krijgen. “Maar dit is nog maar prematuur”, benadrukt de schepen.

Benoit De Freine

“Wat het gebouw zelf betreft, is het zo dat de gevel wel als een dorpsgezicht kan worden bekeken. Maar ‘dorpsgezicht’ is niet hetzelfde als ‘geklasseerd’. De erfgoedraad, mezelf inbegrepen, heeft ook wel het idee dat de gevel zou moeten behouden blijven. Maar zolang dit niet afdwingbaar is, kan ik hieraan niets veranderen”, betreurt schepen Karel Van Elshocht.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.