Bewoners vechten tot het bittere einde tegen Cinema4You

Een 60-tal omwonenden zijn zaterdagmiddag tussen 15 en 17 uur ingegaan op de oproep van het actiecomité ‘Leefbaarheid Meylweg’. De bijeenkomst vond plaats op het pand van de vroegere taverne Meylhof. De aanwezigen lieten zich informeren over de negatieve gevolgen van de mogelijke komst van Cinema4You. Ze werden verwend met verse wafels en citroenjenevertjes De eigenaar diende een tweede bouwaanvraag in voor het optrekken van de cinemazaal en bijkomende accommodatie. Die zou komen op de open ruimte achter dansstudio ‘Het DansAteljee’.

Ondanks het kille weer, konden de bewoners zich verwarmen aan een open vuur
Marc Ceulemans Ondanks het kille weer, konden de bewoners zich verwarmen aan een open vuur

 Niet alleen de bewoners van de Meylweg, maar ook die van Kontich – Kazerne en die van de Vredewijk in Hove, zien de komst van de luxe-cinema met 3 zalen en met een capaciteit van 360 personen niet zitten. Zij vrezen niet alleen voor verkeersoverlast. De Meylweg was vroeger een landbouwweg die overgoten werd met asfalt. Door de inplanting van een dansstudio, schietstand, airzone en een tennisclub en de aanleg van een voetbalveld, is de weg met verkeer al oververzadigd.

Een blik op de Meylweg
Marc Ceulemans Een blik op de Meylweg
De open ruimte waar de cinema is gepland
Marc Ceulemans De open ruimte waar de cinema is gepland

 “De rijweg verbreden ofwel een bijkomende toegangsweg is een proces van lange adem”, is de visie van het comité. Daarnaast is er de angst voor lawaaihinder, vooral ’s nachts. De bioscoop ligt vlak tegen een woongebied. De activiteiten van de cinema situeren zich tussen 18 uur en 2.30 uur ’s nachts.

Stefan Buyst en Philippe Defryn, die in het Meylhof woont en de meeste last zal ondervinden, zijn de sterkhouders van het comité. Met hun bijeenkomst wilden ze de buurt sensibiliseren en informeren over de negatieve gevolgen van Cinema4jou. “De vergelijking met een gelijkaardige cinema in Burcht houdt geen steek. De cinema is hier vijf à zes keer groter. Hier zou er ook nog een polyvalente zaal komen. Mocht de cinema geen succes worden, dan dreigt de bestemming van het gebouw nog te veranderen en komt er mogelijk een discotheek. 

Omdat de komst van de cinema impact heeft op het leven van relatief weinig mensen, wordt de beslissing van de gemeente heel moeilijk. Vandaar dat wij onze kansen laag inschatten. Mocht de vergunning door het schepencollege verleend worden, dan gaan we in beroep bij de bestendige deputatie en de volgende stap is de Raad van State. Volgens onze raadsman moet dat financieel haalbaar zijn, gezien ons budget. Het ziet eruit dat het wel eens een lange procedureslag kan worden”, zegt Stefan Buyst.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.