Assisenpleiter Jef Vermassen gastspreker in Sint-Jozefinstituut

Jef Vermassen tijdens één van zijn toespraken
SJI Jef Vermassen tijdens één van zijn toespraken
In de reeks ‘Sint-Jozefinstituut strikt bekende sprekers’ was het nu de beurt aan top- en assisenpleiter Jef Vermassen. Voor enkele klassen van de derde graad sprak Vermassen over zijn werk, over bekende processen en over de actualiteit. De leerlingen ervoeren  de vertellingen van Vermassen niet enkel als leerrijk, maar ook als boeiend en spannend.

Meester Vermassen gebruikte zijn twee boeken als uitgangspunt voor zijn lezing. ‘Moordenaars en hun motieven’ was zijn eerdere bestseller en zijn recentste werk kreeg de titel ‘meester ik heb geen tranen meer’. Ook zijn bekendste assisenzaken kwamen aan bod, waaronder de beerputmoord, Annick Van Uytsel en de bende van Nijvel.

“Thema’s zoals kwaad, lijden, moord, straf, vergeving, verlies, verdriet kregen aandacht. Ook sprak hij over misbruik, trauma’s en gaf hij een hoopvolle boodschap mee aan onze schoolgaande jeugd”, klinkt het.

Gebrek aan positieve rolmodellen 

Volgens meester Vermassen is er een groot gebrek aan positieve rolmodellen zoals pater Damiaan en Nelson Mandela. Ook de actualiteit ging hij niet uit de weg. “Kortom: het was een interessante lezing die vakoverschrijdend zeker te gebruiken was voor godsdienst, geschiedenis, gedragswetenschappen en sociale wetenschappen”, zegt de directie.

Op maandag 4 november is zuster Jeanne Devos te gast in het Sint-Jozefinstituut. Jeanne Devos is een Belgische zuster die zich inzet voor hulp aan de armen in de sloppenwijken van Bombay, India. In 2005 werd ze genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. In 2009 ontving ze het Grootkruis in de Kroonorde.

/
/ /Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.