Zelfs Kabouter Klus is onder de indruk

JAAR NA RAVAGE: TUINTJE TELT MEER TUINKABOUTERS DAN VOORHEEN

Marleen Gorlias (65) in haar tuin in de Houtsaegerlaan tussen haar 76 tuinkabouters.
Benny Proot Marleen Gorlias (65) in haar tuin in de Houtsaegerlaan tussen haar 76 tuinkabouters.
In de tuin van Marleen Gorlias (65)

staan 76 tuinkabouters. "Heel wat mensen hebben mij een kabouter


gestuurd toen die politiewagen een


jaar geleden een deel had omvergereden", vertelt ze. Haar voortuin krijgt


weer heel wat bekijks. Zelfs 'de echte' Kabouter Klus kwam langs.


"In de zomer schuiven de toeristen soms aan om foto's te nemen", vertelt Marleen. "Als ze de kabouters zien, remmen ze en keren ze terug om te komen kijken. Ook veel wandelaars nemen een kijkje. Elke dag komt hier een man met zijn kleinzoontje langs." Haar kabouters zijn veilig en wel, maar Marleen denkt nog vaak terug aan die noodlottige dag precies een jaar geleden. Een politiewagen botste toen tijdens het inhalen met een tegenligger en crashte tussen de kabouters van Marleen. "Ik had toen een verzameling van een vijftigtal stuks. Daarvan hebben er liefst twintig het leven gelaten. Ik was enorm aangedaan, vooral omdat een van de gesneuvelde kabouters een cadeau van mijn inmiddels overleden ouders was."

Het artikel in deze krant na de crash van 29 april vorig jaar.
HLN Het artikel in deze krant na de crash van 29 april vorig jaar.

Kabouters per post

De huisbaas liet het muurtje herstellen en van de verzekering kreeg Marleen 300 euro voor de kapotte tuinkabouters. "Maar dat dekte de waarde van de kabouters helemaal niet. Sommige kabouters kosten tot 70 euro. Toch was het niet al kommer en kwel. Ik was aangenaam verrast toen de dagen na de crash plots heel wat koerierdiensten aan de deur stonden. Mensen die ik zelfs niet kende, hadden in de krant gelezen over de ravage en stuurden mij een tuinkabouter op. Ik heb ze allemaal per brief uitvoerig bedankt."


Enkele maanden geleden werd Marleen verrast door haar dochter. "Plots stond ze hier aan de deur met 30 kabouters. Ze had ze voor een prikje gekocht van een verzamelaar. Zo had ik in één klap 80 kabouters." Maar twee maanden geleden had Marleen alweer tegenslag. Dieven vergiftigden haar twee hondjes door iets in de tuin te gooien. Eén hondje haalde het niet. "Wellicht zijn ze vergiftigd zodat ze niet zouden blaffen. Want de dieven namen ook vier kabouters mee. Sindsdien hangt er prikkeldraad boven de omheining."

Acteur Aimé Anthoni, alias Kabouter Klus, stak dit briefje in de bus van Marleen.
Benny Proot Acteur Aimé Anthoni, alias Kabouter Klus, stak dit briefje in de bus van Marleen.

Kaartje van Klus

Intussen heeft Marleen dus 76 tuinkabouters, en er kunnen er nog bijkomen. "Als het mijn verjaardag of Moederdag is, weet ik al wat ik zal krijgen. En als ik een kabouter zie die ik nog niet heb, haal ik mijn portefeuille boven. Ik ga ook vaak naar tuincentrum Tropiflora in Adinkerke. De tuinkabouters met een barst krijg ik mee en lap ik thuis op." Marleen kreeg zelfs hoog bezoek. "Er zat plots een kaartje van Kabouter Klus in de bus. Hij feliciteerde mij met mijn verzameling. Acteur Aimé Anthoni was blijkbaar vanuit Oostduinkerke onderweg naar Plopsaland en belde aan toen hij mijn tuin zag. Jammer dat ik toen niet thuis was." Maar het kaartje heeft Marleen nog steeds.