Wilde achtervolging eindigt met schoten

POLITIE VAT GEZOCHTE FRANSMAN NA DOLLE RIT DOOR CENTRUM DE PANNE

Een 53-jarige Fransman uit Roubaix is in levensgevaar na een wilde achtervolging met verschillende schoten door het centrum van De Panne. De dolle rit eindigde na vijf kilometer in de Kerkstraat, waar hij door een politiekogel werd geraakt in de rug. "De man stond geseind en werd herkend door een ANPR-camera, maar hij sloeg op de vlucht", klinkt het.

De achtervolging begon toen een ANPR-camera in Koksijde de melding gaf dat een gezocht Frans voertuig de politiezone Westkust was binnengereden. Daarop schoot een motard van de politie Westkust in actie. Hij kon de Renault van de Fransman, die in ons land al tot 59 maanden cel werd veroordeeld, lokaliseren. De auto stond geparkeerd op de parking van Hypermarkt Carrefour in de Robert Vandammestraat in Koksijde. De 53-jarige Fransman was de winkel binnengegaan en de motard van de politie bleef wachten aan zijn auto.

"Toen de bestuurder aankwam, sprak de agent hem aan, maar hij sloeg meteen op de vlucht", aldus Filiep Jodts van de politiezone Westkust. Er werd meteen versterking gevraagd en de politie Westkust richtte barricades op.

Banden lek geschoten

"Op zijn vluchtweg kon de bestuurder twee wegversperringen ontwijken en hij werd meermaals onder vuur genomen door de toegesnelde leden van de politiezone. Het voertuig kwam na een dolle rit doorheen het centrum van De Panne, na een vijftal kilometer, tot stilstand", aldus Jodts.

Dat kwam, omdat de politie de man tijdens de achtervolging door het raam van zijn auto in de rug had geschoten. Ook de banden van de wagen waren inmiddels lek geschoten. De vluchtende bestuurder raakte zwaargewond en de politie vroeg meteen bijstand van een ambulance en een medisch urgentieteam. De man werd ter plaatse en in de ambulance verzorgd. Onder politiebegeleiding werd hij naar het ziekenhuis in Veurne gebracht. Tot gisteravond was zijn toestand nog steeds kritiek. Niemand anders raakte gewond.

"De vluchtende bestuurder is een 53-jarige Fransman uit Roubaix. Hij is in Frankrijk gekend voor meerdere misdrijven en liep in België ook al meerdere veroordelingen op, met een totaal van 59 maanden gevangenisstraf. Hij was sinds 1 april 2015 in voorlopige vrijheid gesteld door de strafuitvoeringsrechtbank van Bergen. Hij mocht voor enkele jaren het land niet meer binnen", besluit Jodts. Of het nodig was om het vuur te openen, moet onderzoek nog uitwijzen.

De politie kon de gevluchte Fransman uiteindelijk onderscheppen in de Kerkstraat.
Bart Boterman De politie kon de gevluchte Fransman uiteindelijk onderscheppen in de Kerkstraat.