Vierdaagse van de IJzer verwacht wachtrijen

De start in Diksmuide vorig jaar.
GUS De start in Diksmuide vorig jaar.
Vorig jaar telden de ‘Vierdaagse van de IJzer’ zo'n  9700 stappers. Dinsdag geeft Defensie het startschot van de 47ste editie bij de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke. Directeur van de Vierdaagse Bart Eggermont vreest alvast voor lange wachtrijen door het voorspelde mooie weer. “Zie dat je op tijd bent”, waarschuwt hij.

De ‘Vierdaagse van de IJzer’ is een internationale mars, georganiseerd door de Belgische Defensie in samenwerking met de gemeente Koksijde en de steden Diksmuide, Poperinge en Ieper. De jaarlijkse ‘militaire oefening’ in de Westhoek staat open voor burgers en militairen uit binnen- en buitenland. “Vooraf inschrijven via onze website kon tot 1 augustus. Zo'n 5400 mensen deden dat. Dat zijn er al 400 meer dan vorig jaar”, zegt Eggermont.“Wat de reden voor het groeiende succes is, weet ik niet. Dat de teller de komende dagen de lucht zal inschieten, is een terechte prognose. De 47ste editie van de Vierdaagse bewijst dat er nog lang geen sleet zit op de formule en dat er ook nog een toekomst inzit.” Wie zich nog niet heeft ingeschreven voor de Vierdaagse kan dat nog steeds via de website. De tickets kan je dan ter plaatse ophalen.

Waarom zou je meedoen?

Ten eerste is er het mooie weer. Elke dag meer dan 20 graden en geen regen te bespeuren. Daarnaast is ook de natuur opnieuw een meerwaarde tijdens de vier dagen. Tot slot is er de link met Defensie. Nergens anders kan je figuurlijk hand in hand wandelen met militairen. “We beginnen dinsdag aan de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke”, overloopt Eggermont. “We trekken direct naar de Zeedijk en het strand. Door de duinen komen we aan in vakantiecentrum Hoge Duin. Door het zorgverblijf Ter Duinen en de Simliwijk stappen we naar de Nieuwpoortse kinderboerderij Lenspolder. De Orde van de Paardevissers schenkt zijn garnaalsoep uit in Wulpen. Nog een topper wordt de beklimming van de Hoge Blekker. Dat is de hoogste duin aan onze kust. Woensdag geven we het startschot op de Grote Markt in Diksmuide. We passeren door het provinciaal domein IJzerboomgaard. Via Lo en Alveringem eindigen we opnieuw in het centrum. Na drie jaar starten we donderdag opnieuw op de Markt in Poperinge. Domein Couthof is één van de passages. Dat is normaal enkel op zaterdag open. Eens De Lovie doorlopen, komen we in Vleteren aan met de abdij Sint-Sixtus als een verfrissende stopplaats. Afsluiten doen we vrijdag in het centrum van Ieper. Na meer dan tien jaar wandelen we terug door de Commandobunker. Dat is een grote, militaire ondergrondse bunker gebouwd midden 1950 voor de Koude Oorlog. Al tien jaar is er een museum ingericht.” Het startschot wordt de eerste drie dagen om 8.30 uur gegeven, in Ieper is dat om 8 uur. Het kamp in Diksmuide is volzet. In Oostduinkerke en Poperinge is er wel nog plaats. Check www.vierdaagse.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.