Uniek in België: B&B voor naturisten

PROVINCIE VERDEELT 520.000 EURO SUBSIDIES ONDER 32 BIJZONDERE LOGIES

Ann Engelen van bed and breakfast Sea Nat voor naturisten in Oostduinkerke.
Foto Gudrun Steen Ann Engelen van bed and breakfast Sea Nat voor naturisten in Oostduinkerke.
Voor het eerst subsidieert de provincie 32 West-Vlaamse logiesverstrekkers die uitpakken met een origineel concept. Ann Engelen (47) spant in onze regio de kroon met haar bed and breakfast voor naturisten. Daarmee is ze uniek in ons land. "We breiden dit jaar uit met een wellness zodat je letterlijk en figuurlijk alles van je af kan zetten."

De provincie kreeg 41 dossiers binnen voor zijn project 'logies van de toekomst'. Het selecteerde 32 projecten verdeeld over de kust, Westhoek, Brugse Ommeland en Leiestreek. In totaal verdeelde het een subsidiebedrag van 520.000 euro. Sea Nat in de Molenwal 40 in Oostduinkerke zal 20.000 euro ontvangen voor zijn uitbreiding met een loungebar en wellness. Bijzonder is dat enkel naturisten er kunnen overnachten. Ann Engelen en haar man zijn zelf al tientallen jaren overtuigde naturisten maar stelden in eigen land vast dat je enkel op campings terecht kan, wil je zonder kleren de vakantie doorbrengen. "We besloten twee kamers in te richten die we verhuren als logies voor naturisten", vertelt Ann. "We onthalen de gasten met onze kledij aan en leiden hen rond. Eens op de kamer mogen ze hun kleren aan de kant leggen en genieten van alle faciliteiten. Het zwembad, de sauna en jacuzzi zijn enkel naakt toegankelijk. Als het weer het toelaat, lopen ook wij naakt rond."

Naturisme kent succes

Sea Nat is ondertussen erkend door de Belgische, Nederlandse, Franse en Duitse federatie voor naturisten. "De meeste logies zijn basic en wij wilden met ons project net dat ietsje meer", vertelt Ann. "Naturisme is een levenswijze. Naakt is iedereen gelijk. Het onderscheid tussen arm of rijk valt volledig weg. Net door het private karakter van onze woning ontvangen we dikwijls mensen die voor het eerst naakt rondlopen in het huis en de tuin. Vaak komen ze helemaal los. Dat ervaren we aan de diepgaande gesprekken die we met veel mensen hebben. 'Jezelf ontmoeten', dat is onze filosofie. Het masker valt hier letterlijk en figuurlijk af. We creëren een plek waar je alles kan loslaten. Dat doen we niet enkel door onze wellness maar ook met geur- en kleurtherapie in de kamers."

Volledig afgesloten

Opmerkelijk is dat Sea Nat gelegen is midden in een woonwijk. "We komen met onze buren overeen", lacht Ann. "Onze tuin is volledig afgesloten dus van inkijk is geen sprake. Ook de gemeente Koksijde kan ons appreciëren want volgend jaar wordt onze zaak mee opgenomen in de toeristische brochure. De mensen die bij Sea Nat komen genieten, zijn heel divers: van pas afgestudeerden over mensen met een zekere functie tot gepensioneerden. We merken dat het naturisme ook in België aan een opmars bezig is. Sommige publieke zwembaden, zoals die in Bredene, openen op bepaalde uren voor naturisten. Volledige dorpen voor mensen die liever geen kledij dragen, zoals die in onder meer Spanje bestaan, zie ik in België wel niet meteen."


Info: www.seanat.be.