Post van Sander Loones (N-VA) over Vlaamse kust veroorzaakt nieuw relletje met Open Vld

Deze post van Sander Loones zorgt voor beroering
RV Deze post van Sander Loones zorgt voor beroering
‘Iedereen welkom aan de Vlaamse kust’ postte raadslid Sander Loones (N-VA) uit Koksijde op Facebook als reactie op het goede verkiezingsresultaat van zijn partij aan de kust. ‘La côte belge’ paste hij met rode stift aan in ‘la côte flamande’. Open Vld Koksijde, de partij van burgemeester Marc Vanden Bussche, distantieert zich van die provocatie. “Alle vakantiegangers zijn welkom in onze gemeente.”

“Vorige week dropte Sander Loones een bommetje op sociale media”, schetst Open Vld-voorzitter Ives Feys van Koksijde. “’La côte belge’ paste hij met rode stift aan in ‘la côte flamande’. Die post zette prompt kwaad bloed in sommige Franstalige media, zoals La Libre Belgique. Sommige kanalen spreken al van ‘boycotter la côte flamande’. Onze ondernemers en handelaars werken elke dag keihard aan een klantvriendelijke reputatie. Het is niet de bedoeling dat lokale politici die inspanningen tenietdoen met één ondoordachte post. Met Open Vld nemen we dan ook afstand van die provocerende post. Alle vakantiegangers zijn en blijven welkom in onze gemeente. We roepen alle lokale politici op om ons gastvrije imago voortaan niet meer te besmeuren. Onze middenstanders zullen er dankbaar voor zijn.”

Die post zette kwaad bloed in sommige Franstalige media, zoals La Libre Belgique. Sommige kanalen spreken al van ‘boycotter la côte flamande’

Ives Feys, vorzitter van Open Vld Koksijde
Sander Loones (N-VA).
Benny Proot Sander Loones (N-VA).

Eigen identiteit

’Iedereen is welkom aan zee’, schreef ik uitdrukkelijk op Facebook”, weerlegt Sander Loones. “Toerisme is de motor van onze gemeente en die moeten we koesteren. Dat doen we best door wat typisch en karaktervol is te beschermen en actief uit te dragen. We moeten trots zijn op onze eigen identiteit. Dat is toch ook waar u op zoek gaat als u op reis gaat? Het parcours van Open Vld is nogal opmerkelijk. In het verleden was onze burgemeester lid van Lijst Dedecker en fiere Vlaming. In de vorige legislatuur verdedigde Open Vld vervolgens Franstalige benamingen van gemeentelijke gebouwen. Deze legislatuur bestuurt de partij liever met sp.a dan met N-VA en lijkt de open Vlaamse reflex nog meer te verdwijnen. Terwijl we ons als kustgemeente net op de kaart moeten zetten als een sfeervolle, typische gemeente voor meerwaardezoekers. Met de nationale verkiezingen behaalde N-VA 39,5 procent in Koksijde-Oostduinkerke. Het bewijs dat een beleid openheid en identiteit perfect kan combineren. Het zou jammer zijn als Open Vld eenheidsworst zou verkiezen.”

Uiteenlopende reacties

Meer dan 130 reacties kwamen er op de post van Loones. En die zijn niet altijd even mals. ‘Je mag er trots op zijn, op je zwart gedoe’ of ‘Belachelijk, ik kom al niet meer in Antwerpen, ik kan ook iedereen de Nederlandse kust aanraden Cadzand, Breskens. Ook de Noord-Franse kust is een pareltje.’ Maar er zijn er ook die Loones steunen, zoals deze reactie van Ludo Tack ‘Ik reageer op uw opmerking dat Loones zou oproepen dat de Walen uit Vlaanderen moeten blijven, wat niemand ooit ergens gezegd heeft. N-VA heeft overduidelijk niks tegen Walen aangezien ik van Waalse komaf ben en gewoon bij die partij zit.”
73 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Nols

  Er is nog nooit een Waal geweest die de naam Waalse Ardennen geclaimd heeft. Officieel zijn er de Belgische en de Franse Ardennen. De naam Vlaamse Ardennen is officieel onbestaand, het is een uitvindsel van de flamingant de Mont, een naam die toch wel eerder Waals klinkt.

 • Jan Depoortere

  Staat er ergens dat niemand welkom is aan zee? Er staat dat alle vakantiegangers welkom zijn. De zee grenst aan Vlaanderen dus het is een Vlaamse kust. Als er iets zorgwekkend is, is het dat mensen hier aanstoot aan nemen en alles veel te serieus nemen. Straks moeten we het nog de Europese kust noemen.

 • dirk declercq

  Het is nog altijd de Belgische kust en hopelijk blijft het zo. Punt. Het is al genoeg dat we met een vlaamse snelheidsbeperking zitten op onze secondaire wegen.

 • danny janssens

  het gaat van kwaad naar erger in Vlaanderen. Met dank aan partijen als NVA en Vlaams Blok. En dan nog stemmen winnen ook!

 • Philippe Vander Haeghen

  De mensen zitten toch snel op hun paard tegenwoordig. De Vlaamse kust, so what? Als Franstaligen en gelijkgestemden zich daaraan storen, blijf er dan gewoon weg. No Problemo.