Politierechter richt zich uitzonderlijk tot nabestaanden: “Bent u akkoord als ik de aanrijder de gunst van de opschorting geef?”

André Dumoulin overleefde de aanrijding niet.
Bart Boterman André Dumoulin overleefde de aanrijding niet.
In de politierechtbank van Veurne werd maandagochtend het verkeersongeval van 14 augustus in Koksijde behandeld waarbij wielertoerist André Dumoulin (74) uit Dour om het leven kwam. De vrouw en zoon van André stemden in op de uitzonderlijke vraag van de politierechter om aanrijder J.V. een opschorting van straf te geven. “Dat siert jullie”, sprak de rechter.

Het ongeval dateert van 14 augustus vorig jaar in de Tennislaan in Koksijde. De 74-jarige André Dumoulin was in Koksijde op vakantie en genoot van een fietstochtje. Hij reed langs de Maurice Renardlaan, maar dat had de 58-jarige J.V. in zijn bestelwagen niet opgemerkt. De muziekleraar wou de Tennislaan linksaf inrijden, maar was verstrooid en zag de fietser niet aankomen. André Dumoulin werd aangereden en overleed ter plaatse. J.V. had niet gedronken, reed niet te snel, en had een vlekkeloos strafblad. Normaal zou de zaak onderling geregeld worden, maar door een vergissing bij de dienst slachtofferhulp werd de bemiddeling nooit opgestart. En dus stond J.V. wel terecht, nog steeds erg onder de indruk.

Niks verwijten

“We willen nogmaals ons grootste medeleven uitdrukken aan de familie”, sprak de advocaat van J.V. “We begrijpen dat jullie zich vooral afvragen hoe het komt dat mijn cliënt André niet heeft gezien. Een sluitend antwoord hebben we ook niet. Uit onderzoek blijkt dat iemand die linksaf slaat, de neiging heeft om zich vooral te concentreren op zijn eigen traject. Het was een verstrooidheid.” De vrouw en de zoon van André lieten weten dat ze J.V. niks verwijten. “Wij dringen ook niet aan op een strenge bestraffing. We vroegen ons enkel af hoe het toch komt dat hij André niet zag. Voor het overige laten wij de beoordeling aan de rechter over”, sprak hun advocaat. Ook de procureur vroeg geen concrete straf.

Uitzonderlijke vraag

Omdat het proces in een serene maar emotionele sfeer verliep, en niemand wilde dat J.V. echt gestraft werd, leidde dat tot een uitzonderlijk moment. “Hier is nogmaals gebleken dat de allerlichtste fout van iemand die een vlekkeloos parcours in het verkeer heeft, erg fatale gevolgen kan hebben”, sprak de politierechter. “En normaal heeft een burgerlijke partij niets te zeggen over de strafmaat. Dit is dus zeker niet gebruikelijk, maar ik vraag het jullie expliciet: kunnen jullie er moreel gezien mee leven dat ik die man de gunst van de opschorting geef?” sprak de politierechter. De advocaat van J.V. had dat immers gesuggereerd. De nabestaanden gingen daarmee akkoord. “Dat siert jullie. Ik begrijp bij deze dat jullie een snelle afsluiting van het proces verkiezen en de verwerking van jullie rouwproces willen verderzetten. Daarom zal ik ook meteen een uitspraak doen, wat niet gebruikelijk is.” 

J.V. kreeg de gunst van probatieopschorting en moet een verkeerscursus volgen. Hij nam nog zelf het woord: “Elke minuut van elke dag denk ik nog aan het ongeval”, gaf hij mee. Ook na de zitting knoopte hij nog een gesprek aan met de familie.

André Dumoulin overleefde de aanrijding niet.
Bart Boterman André Dumoulin overleefde de aanrijding niet.22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Els Velle

  Respect voor de manier hoe mensen elkaar kunnen begrijpen. Een voorbeeld.

 • Eric Vanovermeire

  Er is toch nog hoop voor de mensheid.

 • ivan chtuka

  Meer van deze rechters .Die chauffeur zijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn!

 • Febe Chapin

  Een rechter met gezond verstand, uitzonderlijk direct en snel.. een goede voorbeeld. het is al een groot straf om plots te leven met een overledene op uw geweten.. het kon iedereen overkomen.. mooi dat de familie hem ook vergeeft.

 • Michael Dimers

  Niet gedronken, niet te snel gereden, niet met opzet gedaan … heeft het dan zin om deze man te straffen ?? Neen !!!!