Opgraving skelet van potvis Valentijn kan je live volgen

Potvis Valentijn werd in 1989 begraven bij Ten Bogaerde en wordt in de week van 13 mei terug opgegraven
Gemeente Koksijde Potvis Valentijn werd in 1989 begraven bij Ten Bogaerde en wordt in de week van 13 mei terug opgegraven
In de week van 13 mei zal een team wetenschappers het dertig jaar oude skelet van potvis Valentijn bij abdijhoeve Ten Bogaerde in Koksijde opgraven. Vijf dagen lang zal het publiek die werken live kunnen volgen op het terrein.

Zoals geweten spoelde potvis Valentijn op 12 februari 1989 aan op het strand van Sint-André in Koksijde. Het dier vond zijn laatste rustplaats bij Ten Bogaerde. Uit proefopgravingen bleek dat het skelet dertig jaar later nog in goede staat is om opgegraven te worden. Het team van de Vakgroep Morfologie van de Faculteit Dierengeneeskunde van de UGent zal het skelet reconstrueren en daarna krijgt het een ereplaats in het Navigo Visserijmuseum in Oostduinkerke. Nieuw is dat het publiek vanaf maandag 13 mei de graafwerken live op het terrein mag mee volgen. Dat is vijf opeenvolgende dagen telkens van 9 tot 17 uur. Ook op www.navigomuseum.be/potvisvalentijn zal je het proces op de voet kunnen volgen. Wanneer de wetenschappers aan het graven zijn, zal de vaste toegangsweg naar Ten Bogaerde voor auto’s afgesloten zijn. Via een tijdelijke toegangsweg zal je het restaurant Mondieu en het kunstencentrum kunnen bereiken. In 1989 kwamen naar schatting 300.000 mensen kijken naar de aangespoelde potvis. Koksijde hoopt die massa ook te bereiken met zijn skelet dat binnen een paar jaar in Navigo zal pronken. Valentijn is niet de eerste potvis die een tweede leven krijgt. Recent was vinvis Leo te zien in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Die heeft nu een permanente plaats op de Faculteit Dierengeneeskunde in Merelbeke. In Londen kan je in het Natural History Museum blauwe vinvis Hope bekijken. Dat zijn voor het team van Navigo inspirerende voorbeelden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.