Ook na 30 jaar blijft potvis Valentijn stinken! Koksijde investeert 220.000 euro in opgraving skelet

Burgemeester Marc Vanden Bussche en schepen Stéphanie Anseeuw bij de opgravingswerken.
Benny Proot Burgemeester Marc Vanden Bussche en schepen Stéphanie Anseeuw bij de opgravingswerken.
Dertig jaar na zijn begrafenis komen de botten van potvis Valentijn van Sint-André terug boven aarde in Koksijde. Binnen twee tot drie jaar moet het heropgebouwde skelet hét pronkstuk worden in het Navigo Visserijmuseum in Oostduinkerke. 

Op 12 februari 1989 spoelde de potvis aan op het strand van Sint-André. 300.000 bezoekers kwamen toen langs. Deze week, dertig jaar later, graven medewerkers van de vakgroep morfologie van de faculteit dierengeneeskunde van de Universiteit Gent het dier van 17 meter lang op. De botten liggen op vijf meter diepte. De aannemer zal 750 kubieke meter aarde weggraven. “Dit is uniek in de wereld”, weet professor Pieter Cornillie. “Zeker omdat het dier al zo lang geleden is begraven in een stevige ondergrond met klei. Daardoor is het skelet bijzonder goed bewaard. Dat wisten we al na het proefonderzoek zes jaar geleden, maar toch zal het ook voor ons een verrassing zijn hoe de potvis bewaard zal zijn. Tegen maandagavond moet de potvis blootliggen. Daarna zullen we het dier eruithalen en versnijden voor vervoer. De Antwerpse afvalverwerkingsfirma Indaver zal het vlees vernietigen. Wij stoppen de beenderen in een bad met vooral enzymen, zodat ze volledig gereinigd worden. Dat zal een paar jaar duren. De puzzel zal bestaan uit een honderdtal delen. We hopen binnen drie jaar het resultaat te kunnen tonen in het Navigo Visserijmuseum in Oostduinkerke.”

Altijd het plan geweest

“Toen we de potvis dertig jaar geleden begroeven, was het al met de bedoeling het dier weer op te graven”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche (LB). “De stank is gebleven. En het is opvallend in welke goede staat het dier zich bevindt. We zullen het museum verbouwen zodat we het skelet in al zijn glorie kunnen tentoonstellen. Het moet het pronkstuk worden. Veel mensen zijn geïntrigeerd door dit verhaal. We investeren 220.000 euro in het project. In dat bedrag zijn de verbouwingswerken in het museum nog niet inbegrepen.”

Eerbetoon aan mijn pa

Al van bij de start maandagmorgen was er volk om de opgraving live mee te maken. Dat kan trouwens elke dag tussen 9 en 17 uur. Camerabewaking zorgt ervoor dat er geen inmenging is. Een van de aanwezigen maandag was aannemer Hendrik Vanlerberghe. “Ik was vijftien jaar toen de potvis in Koksijde aanspoelde. Ik kan me de stank nog zo voor de geest halen. Mijn vader wijlen Ivan Vanlerberghe heeft het dier toen kosteloos begraven. Dat we Valentijn nu mogen opgraven, zie ik als een eerbetoon aan mijn pa. Mijn zoontje Matisse (10) is mee met de kraanman, dat bewijst dat dit verhaal generaties overstijgt.”

Wie niet ter plaatse geraakt op de site langs de Ten Bogaerdelaan in Koksijde, kan de werken ook volgen op www.navigomuseum.be/potvisvalentijn.

Het team van de Universiteit Gent aan de slag.
Benny Proot Het team van de Universiteit Gent aan de slag.
Er is een put van vijf meter diep gegraven.
Benny Proot Er is een put van vijf meter diep gegraven.
Twee kranen gaan heel voorzichtig tewerk.
Benny Proot Twee kranen gaan heel voorzichtig tewerk.
Aannemer Hendrik Vanlerberghe en zoon Matisse.
Benny Proot Aannemer Hendrik Vanlerberghe en zoon Matisse.
Er ligt al een flink stuk van Valentijn bloot.
Benny Proot Er ligt al een flink stuk van Valentijn bloot.
Wetenschapper Pieter Cornillie met een rib die zes jaar geleden bij het proefonderzoek werd bovengehaald.
Benny Proot Wetenschapper Pieter Cornillie met een rib die zes jaar geleden bij het proefonderzoek werd bovengehaald.
De opgegraven tanden van de potvis.
Benny Proot De opgegraven tanden van de potvis.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc daneels

  Geld teveel help dan uw armen van uw gemeente.

 • Barbara Schotte

  Hebben ze deze week geen stoeltjestocht gedaan langs de kustlijn? Dit om het tekort aan hulp voor de jeugd en mensen met een handicap in beeld te brengen. Misschien toch beter die 200.000 euro daaraan spenderen dan aan een vis die al 30 jaar ligt te rotten!

 • Roger Cooks

  Dat konden ze 30 jaar geleden niet gedaan hebben. Wat een verspilling! worden we dan echt óveral door incompetente verkwisters bestuurd?

 • Jan De Bisschop

  Kostelijk viske.

 • Vera Bres

  220.000 euro is echt verspilling , schenk dat beter aan bewoners rusthuis ( rusthuizen ) in de gemeente.