Nieuwe wind door hotel Carnac

SOFIE (28) EN NILS (30) VOLGEN (SCHOON)OUDERS OP IN FAMILIEZAAK

Sofie Demuynck, Nils Van Dievoet, Friedl Grymonprez en Dirk Demuynck in de familiezaak.
Foto Proot Sofie Demuynck, Nils Van Dievoet, Friedl Grymonprez en Dirk Demuynck in de familiezaak.
Een hotel dat van generatie op generatie overgaat, wordt stilaan een unicum aan onze kust, maar Sofie Demuynck (28) en Nils Van Dievoet (30) gaan ervoor in Koksijde-Bad. De twee nemen hotel Carnac over van de ouders van Sofie en dopen het bijhorende restaurant om tot het vernieuwde NILS. "We laten een nieuwe wind waaien, maar behouden de gemoedelijke sfeer."

Hotel Carnac is gevestigd langs de Koninklijke Baan. Al sinds 1939 staat er een pension op die plaats. De familie Sarrazyn-Vanhoutte was de oorspronkelijke eigenaar, maar in 1987 besloten Dirk Demuynck (55) en zijn vrouw Friedl Grymonprez (51) om de horecazaak over te nemen. "Er waren toen twaalf slaapkamers, één badkamer en twee toiletten", zeggen Friedl en Dirk. "Het was in die periode de gewoonte om sanitair te delen. Met zo'n inrichting zou je vandaag geen klanten meer hebben. Na één seizoen hadden we al vier kamers met een eigen badkamer. De grote verandering kwam er twintig jaar geleden, toen we drie verdiepingen op ons restaurant realiseerden. Voortaan beschikte elke gast over zijn eigen sanitair en dankzij een lift werd ons hotel ook toegankelijker. We groeiden uit tot een goed draaiend familiehotel, dat vooral toeristen uit eigen land verwelkomde. Sommige mensen bleven ons dertig jaar trouw. Een persoonlijke aanpak vonden we heel belangrijk. Mijn man was chef-kok en ik deed de zaal. Met zijn tweetjes hebben we de zaak altijd gerund, maar na dertig jaar moeten we toegeven dat het wat lastiger werd."


"De voorbije drie decennia hebben we in Koksijde alleen al dertig hotels weten verdwijnen", vervolgt Friedl. "Enerzijds is er de druk van de immobiliënsector. Ook in onze zaak was er van die kant interesse, maar ik zou het spijtig hebben gevonden als ons levenswerk werd afgebroken. Anderzijds zien mensen het vaak niet zitten om zoveel tijd in een zaak te stoppen. Ze zeggen dat er geen toekomst meer zit in de horeca, maar als je hard werkt, blijft het rendabel. Gelukkig hebben onze dochter en schoonzoon die passie wel."

Hotel Carnac ligt langs de Koninklijke Baan.
Benny Proot Hotel Carnac ligt langs de Koninklijke Baan.

Opleiding hotelschool

Zowel Sofie als Nils genoten een opleiding aan hotelschool Spermalie in Brugge en werkten in sterrenzaken. "We hebben lang in Brugge gewoond, maar vonden daar geen betaalbaar pand dat we vrij konden inrichten. Daarom keren we nu terug naar mijn roots", pikt Sofie in. "Het restaurant hebben we volledig uitgebroken. We kozen voor een hedendaagse, maar toch gezellige look. Nils focust in zijn gerechten vooral op het seizoensgebonden product, gepresenteerd op een eigentijdse manier. Mijn ouders helpen ons nog wel, maar wij zijn de nieuwe uitbaters. Vooral het contact met de mensen en de variatie in het werk stimuleren ons om er voluit voor te gaan. We krijgen daarvoor een unieke kans in het familiehotel. Voor de vaste klanten wordt het even wennen, maar we blijven achter de persoonlijke aanpak van mijn ouders staan." Het koppel heeft met Olivia (4) en Elly (3) twee jonge kindjes. "Ik ben zelf opgegroeid in een horecazaak en weet dus dat het niet altijd gemakkelijk zal zijn. De zondagavond en maandag reserveren we echter voor ons gezin", besluit Sofie.


Info: www.carnac-nils.be.